Soyer’in İnciraltı planları açıklamasına Karabulut’tan sert çıkış

HABER/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı İnciraltı planları ile Büyükşehir’in hazırladığı planları kıyaslayarak, konuya ilişkin kamuoyuna açıklama yapmıştı. Bakanlığın Büyükşehir’i yok saydığını da belirten Soyer, Bakanlığın İnciraltı için hazırladığı planların kenti betona boğacağını söylemişti.

Soyer’in açıklamaları üzerine İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Taygun Karabulut, sert bir çıkış yaptı. Sosyal medya hesabından Soyer’in açıklamalarına isyan eden Karabulut, “Yalancıdan, halkını kandıran adamdan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olmamalı! Sizin sıkıntınızın ne olduğunu biliyoruz! İzmir’in en değerli makamını bu açıklamanızla kirletemezsiniz. Bu açıklamanızın arkasındaki gerekçeleri biliyoruz. Bunu da kamuoyuna artık açıklama vakti geldi. Demek küçük çıkar grubuyuz öyle mi? Ata topraklarımızı elimizden ne şahsınız ne de sermayeniz alamayacaksınız” ifadelerini kaydetti.

“Soyer, bizi hedef göstererek algı yaratıyor”

Söz konusu paylaşımın üzerine sorularımızı yanıtlayan Karabulut, Soyer’in seçim öncesi kendilerine sözler verdiğini ancak hazırladıkları planlarla bu sözü tutmadıklarını aktararak, “Şimdi de çıkmış bizim ata topraklarımız sanki kamunun malıymış gibi algı yapıyor. Seçim öncesi bizim yanımıza gelen Soyer, ‘Bu topraklar size ananızın ak sütü gibi helal, ben buranın planlarını sizin çıkarınıza göre yapacağım’ derken bugün İzmir’in toprağı oluyor. Buca cezaevi alanı ve asbestli gemiyle İnciraltı’nı ilişkilendirerek çirkin bir algı yaratmaya çalışıyor. Buranın yüzde 99’u şahıs mülkiyetidir” sözlerini kaydetti. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun İnciraltı ve Bahçelerarası’ndaki toprak sahibi vatandaşlara teşekkür ettiğini hatırlatan Karabulut, “Zamanında Aziz Kocaoğlu, tüm İzmir’in İnciraltı ve Bahçelerarası’ndaki toprak sahiplerine teşekkür borçlu olduğunu belirterek; ‘O bölgeyi gecekondulaştırmadılar, betonlaştırmadılar. Örnek vatandaşlar’ demişti. Ama bugün görüyoruz ki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bize ‘küçük menfaat grupları’ diyecek kadar İzmirli hemşerilerimize bizi hedef gösterecek kadar çirkinleşmiş duruma gelmiş. Yazık” diye konuştu.

Öte yandan Karabulut, bölgedeki sermaye gruplarına karşı Soyer’den yardım istediklerini belirterek, “Ağustos ayında dedik ki, başkanım sizi acilen bölgeye bekliyoruz. Başkanım sermaye bizi bölgede çok sıkıştırıyor, aynı zamanda moraller çok bozuk, gel sokakta büyükşehir belediye başkanını görsünler dedim. O kolay dedi ama gelmedi. O günden sonra da biz koptuk” diye konuştu.

“Bakanlığın planlarından İzmir memnun”

Karabulut, Bakanlığın hazırladığı planlardan İzmir’in memnun olduğunu vurgulayarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı planlardan çok daha iyi olduğunu savundu. Karabulut, “Bakıyorsun bugün geldiğinde bakanlık 3 katlı plan yapmış, 0,8 emsal o da turizmde 0,6 konutta iki kat yapmış. Bugün İzmir merkezinde iki katlı üç katlı plan mı var, otel mi var? yani bugün bakanlığın planı diyor bizim planımızdan iki kat daha fazla betonlaşma diyor. Sen bir kat mı yaptın? Ne demeye çalışıyorsun? Bakıyorsun böyle bir şey de yok ortada. Daha düne kadar yaptığı açıklamada diyor ki, orası İzmir’in toprağı oradaki toprak sahiplerine göre belirlenemez… İyi de biz bu mülkiyetin 150 yıldır sahibiyiz. İzmir halkını kandırıyor. Yani aslında düşünün 5 milyon metrekare alanda 2 bin 200 hak sabinin olduğu yerde sadece 70 kişi itiraz etti. Ki meslek odaları bile itiraz etmemiş plana. Bu zamana kadar adım atılmaması, 70 kadar itirazın gelmesi bugün İzmir’de bu memnuniyetsizliğin olmadığı anlamını taşır” şeklinde konuştu.

Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı planlarda parsel büyüklüklerinin çok yüksek olduğunu aktaran Karabulut, bu durumun hisselerin küçülmesine ve bu hisselerde birden fazla kişinin söz sahibi olmasına neden olduğunu aktararak, “Şimdi Bakanlığın 2 bin metrekare imar parseli koyması demek herkes kendi başına bir güç olması demek. İzmir’in en büyük rantı burada. Ama bunların yaklaşım tarzı, koskoca İzmir Büyükşehir Belediyesi makamını da güvensiz duruma getiriyor” dedi.

Soyer’den İnciraltı açıklaması: Büyükşehir’i yok sayan planları kabul etmiyoruz

Exit mobile version