Ekonomi

SPK Başkanı’ndan uyarı: İzinsiz sermaye piyasası işlemleri arttı!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’de izinsiz sermaye piyasası işlemlerinin arttığına dikkat çekerek yatırımcıları uyardı.

Gönül, sermaye piyasalarındaki gelişimle ilgili verileri paylaştı ve Girişim Sermayesi Pazarı ile ilgili bilgiler verdi. Ayrıca, son zamanlarda özellikle kaldıraçlı işlemlerle ilgili yüksek getiri vaadi bulunan şirketlere karşı yatırımcılara dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. İzinsiz sermaye piyasası faaliyetleri kapsamında 2023 yılında 48 dosyada 131 kişi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve internet üzerinden Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik kaldıraçlı işlemler yaptırdığı tespit edilen 1321 internet sitesini kapattıklarını belirtti.

Yeni halka arzlar

İbrahim Ömer Gönül, Girişim Sermayesi Pazarı hakkında da şu bilgileri paylaştı:

“Gelişme potansiyeli bulunan iş fikirlerinin hayata geçirilmesi amacıyla başlangıç aşamasında olan ancak borsada işlem görebilecek büyüklükte olmayan ortaklıklar, paylarını halka arz etmeksizin, sermaye artırımı yoluyla ihraç edecekleri payların nitelikli yatırımcılara satışı ile finansman temin edebilecek. İlk halka arzları kısa zamanda yapacağız.”

Yatırımcılara uyarılar: Dikkatli olun

Son zamanlarda izinsiz sermaye piyasası işlemlerinin arttığına şahit olduklarını kaydeden Gönül, şu uyarılarda bulundu:

“Özellikle kamuoyunda Forex olarak bilinen kaldıraçlı işlemler, yüksek getiri elde edeceği vaadinde bulunanlar gibi herhangi bir şirkete ortak olup, piyasanın çok üstünde getiri vadeden, hem sosyal medyayı kullanan hem de tek tek şahısların arandığı sistemleri engellemeye çalışıyoruz. Yatırımcılarımızın bu konuda çok dikkatli olması lazım. Gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz ama piyasanın üstünde getiri vadeden belli şirketlere, projelere ortaklık yapılması gibi durumların olduğuna da şahit oluyoruz. İzinsiz sermaye piyasası faaliyetleri kapsamında 2023 yılında denetimi tamamlanan 48 dosyada, toplam 131 kişi hakkında suç duyurusunda bulunduk. 2023 yılı başından bu yana, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı ve türev araç işlemler yaptırdığı tespit edilen 1321 internet sitesini de kapattırdık.”