Editörün SeçtikleriEkonomi

SSK ve Bağ Kur emeklilerine büyük müjde! 3 bin TL değil 8 bin 246 lira ikmraiye detayı

Emeklileri sevindirecek müjdeli bir haber geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan emekli ikramiyeleri, son olarak yüzde 50 artışla 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılmıştı. Ancak, Ramazan Bayramı’nda ödenen bu miktar emeklileri tatmin etmemişti. Kulislerde, bayram öncesi bu rakamın yeniden revize edileceği belirtilirken, her yıl iki defa verilen emekli ikramiyesi için yeni bir rakam açıklandı: 8 bin 246 lira!

Eşitlik İlkesi ve Hesaplama Kolaylığı

Emekli ikramiyelerinin her emekliye aldığı maaştan bağımsız olarak eşit olarak verilmesi, kamu açısından hesaplama kolaylığı yaratıyor. Bu uygulama, dar ve sabit gelirlilere ödenen paraların, enflasyon ve dövize karşı aşınmasını da kolayca hesaplanabilir kılıyor.

Bayram İkramiyesindeki Değişim ve Döviz Kurları

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2018 yılında duyurulan bayram ikramiyesi, o dönemde 1000 lira olarak ödenmişti. Ancak, döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle bu miktar zaman içinde farklı değerlere ulaştı. 2018’de 266 dolar olan ikramiye, sonraki yıllarda inişli çıkışlı bir seyir izleyerek 2022 yılında en düşük seviyesine, yani 63 dolara geriledi.

Enflasyona Göre Değer Kaybı ve Yeniden Belirlenen Miktar

Yıllar içindeki enflasyon ve döviz kuru değişimleri göz önüne alındığında, 2018 yılında ödenen 1000 liralık ikramiyenin bugünkü karşılığı 8 bin 246 liraya denk gelmekte. Bu, emeklilere Ramazan Bayramı’nda yapılacak ödemelerde daha tatmin edici bir miktar sağlayacak.

TBMM’de kabul edilen Yargı Paketi içine verilen bir önerge ile 3 bin liraya çıkarılan ikramiye, mevcut döviz kurlarıyla bile Ramazan ve Kurban Bayramlarında 100 doların altına gerilemeyecek gibi görünüyor. Ancak, emeklilerin beklentileri ve ekonomik koşullar doğrultusunda, gelecekte yapılacak ikramiye düzenlemeleri merak konusu olmaya devam edecek.