Ekonomi

SSK ve BAĞKUR emeklileri dikkat: Son iki gün kaldı!

Türkiye’de milyonlarca Emekli Temmuz ayının başlaması ile beraber araştırmalara başladılar. Yılda iki kez zam alan emekliler Temmuz zamlarını merak ediyorlar. Emekli maaşlarına gelen zamlar 6 aylık enflasyon oranına göre belli oluyor. Bu kapsamda emekliler ile toplu sözleşmeye ek enflasyon farkı verilecek memurlar, pazartesi günü kendilerine yapılacak olan ödemeyi de öğrenmiş olacaklar.

Yaklaşık 13 milyon emekli Haziran ayı enflasyon oranının hesaplanmasını bekliyorlar. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, enflasyon oranı ocakta yüzde 1,68, şubatta yüzde 0,91, martta yüzde 1,08, nisanda 1,68, mayısta ise 0,89 olarak bildirildi. 5 aylık enflasyon 6,39 olarak ortaya çıktı. Haziran ayı enflasyon oranının ise iki gün sonra yani 5 Temmuz tarihinde açıklanması bekleniyor.


Türkiye’den Cevdet Fırat Aydoğmuş’un haberine göre; 2021 Ocak ayında , memurlara ve memur emeklilerine yüzde 7,36, SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına ise yüzde 8,36 zam yapıldı. Yapılan zam ile beraber en düşük işçi emeklisinin aylığı 1.447 liraya, en düşük esnaf emeklisinin aylığı 1.763 liraya, en düşük çiftçi emeklisinin aylığı ise 1.662 liraya yükseldi.

Öte yandan toplu sözleşme çerçevesinde, bu yılın ilk 6 ayı için memurlar, yüzde 3 ek zam alması bekleniyor. Mayıs enflasyonunun 0,89 olarak açıklanmasıyla, memurların yüzde 3+3,39 olacak şekilde ek yüzde 3,39 zam alacağı netleşmişti. Buna göre, hafta başında açıklanacak haziran enflasyonu ‘0’ çıksa dahi memurlar, ek 3,39 zam alacak.

Emeklilere bayram ikramiye ödemesi

Emekliler Kurban Bayramı nedeniyle Temmuz ayında bayram ikramiye ödemesi alacaklar. Bu sene Bayramı arefesi 19 Temmuz Pazartesi gününe denk geliyor. Bu nedenle 1100 TL’lik bayram ikramiyelerinin bu tarihten 1 hafta önce yatırılması bekleniyor.