EkonomiGenel

Şubat faturanız yüksek geldiyse Mart ayı elektrik faturaları gelmeden acele edin! Fatura tutarları düşecek…

Elektrik faturalarına 2022 yılına girişle birlikte gelen kademeli tarife sistemiyle fatura tutarlarında yeni bir düzenleme yapılırken vatandaşların çoğu Ocak ayından beri gelen yüksek zamlardan şikayetçi. Faturalar, kademenin alt sınırına zar zor inerken hükümetten elektrik faturaları için yeni adımların atılması bekleniyor. Diğer yandan evlerde alınabilecek çok basit yöntemlerle faturaları düşürmek de mümkün. İşte elektrik faturalarını en az 100 lira tutarında düşürebilecek maddeler…

Beklemedeki elektriği açma kapamalı çoklu priz ile azaltın
Çamaşır ve bulaşık makinelerinde ECO/ekonomik programı kullanın
Bulaşık makinelerinde bekleme modu kullanmayın, tam dolmadan çalıştırmayın!
Su ısıtmak için elektrikli ocak yerine kettle kullanın
Pişirme sırasında da güç tüketimini azaltın
Buzdolabınız NOFROST değilse, yılda iki kez buzları çözdürün
Buzdolabından ne alacağınıza karar verin, kapıyı açıp düşünmeyin
Yiyecekleri paketleyin, buzdolabını evin serin yerine yerleştirin

Sıcak su kullanımında dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle açıklandı:

Elektrikli ani su ısıtıcıları, gerçek enerji tasarrufu destekçileridir. Su üretecindeki sıcaklığın düşürülmesi ve 45-60 derecelere ayarlanması güç tüketimini azaltır.

Sıcak suyun nerede gerekli olduğu düşünerek tüketim yapmak fark yaratabilir. Örneğin, tuvalette elleri yıkamak için sıcak su gerçekten gerekli olmayabilir. Duş ve musluk başlığına bir akış kısıtlayıcı takmak suyun doğru kullanımı için destek sunabilir.

Özellikle evin bazı yerlerinde küçük ve eski tezgah altı-üstü termosifonlar kullanılıyorsa bunları sadece gerektiğinde suyu ısıtın. Suyun sıcaklığını sabit tutmak için herhangi bir elektriğe ihtiyaç duymayan sürekli akışlı elektrikli ısıtıcılarla değiştirmek faydalı olabilir.

Son olarak ise yeni alacağınız cihazların elektrik verimliliğini kontrol etmek de size elektrik faturalarında gözle görülür bir katkı sağlar.