Birleşmiş Milletler’in (BM) son verilerine göre, Sudan’da yaşanan insani krizde 25 milyon kişiye acil yardım ihtiyacı bulunuyor. BM yetkilileri, ülkede hızla kötüleşen durumun, çatışma ve yerinden edilmenin etkisiyle dramatik boyutlara ulaştığını belirtiyor.
BM ve WFP’den açıklamalar
Sudan’daki insani durumu değerlendiren BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Direktörü Justin Brady ve Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Doğu Afrika Bölge Direktörü Michael Dunford, New York’taki bir basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çatışmaların etkisi
Brady, Sudan’ın dünyadaki en korkunç insani trajedilerden birine sahne olduğunu vurgulayarak, çatışmaların devam ettiği bir ortamda durumun her geçen gün kötüleştiğini ifade etti. Ülkede 25 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu ve 8,6 milyon kişinin yerinden edildiğini belirtti.
Kıtlık tehlikesi
Sudan’da yaklaşık 5 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu aktaran Brady, özellikle Hartum ve Darfur gibi ulaşılması zor bölgelerde kıtlık beklentisinin bulunduğunu paylaştı. Acil gıda güvencesizliği yaşayan yaklaşık 18 milyon kişi olduğunu da ekledi.
Uluslararası yardım çağrısı
Dunford ise Sudan’daki krizin sınırları aştığını ve çevre ülkeleri de etkilediğini belirterek, uluslararası toplumun Sudan’a yönelik yardımını artırması gerektiğini vurguladı. Özellikle mahsul düşüşü ve gıda fiyatlarındaki artışın insanların açlıkla mücadelesini daha da zorlaştırdığını ifade etti.
Ölüm riski artıyor
Dunford, açlık, yerinden edilme ve hastalığın birleşmesiyle ölüm riskinin arttığına dikkat çekerek, özellikle çocuklar arasında ölüm oranlarının arttığını belirtti. Bu nedenle uluslararası toplumun acil olarak Sudan’a destek olması gerektiğini vurguladı.