Manisa – Saruhanlı arasında bulunan ve tarımsal sulama amaçlı kullanılan Marmara gölü sıcaklıkların artması ve kaçak su kullanımı sebebiyle kurumaya devam ediyor. Çevrede bulunan vatandaşlar geçtiğimiz yıllarda sazan balığı avladıklarını belirtirken gölde bu yaz 10 santimetre su kaldığını aktardılar. Mahalle muhtarı ise çevrede bulunan 7 köy bu gölden balık avlayarak geçindiğini belirtti.
Göl kuruma noktasına geldi
Kuraklık ve kaçak su kullanımına engel olamayarak kurumaya başlayan Marmara Gölü, ortalama yıllık 150 milyon metreküp suyu Gediz Ovası’na veriyordu. DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, “Normalde barajlarda ‘ölü hacim’ dediğimiz ve doğal hayatı korumak için bırakılan bir seviyesi vardır. Yazın başında da Marmara Gölü’nde su seviyesi ölü hacim seviyesindeydi ancak sıcaklıklara bağlı hızlı buharlaşma ve kaçak su kullanımı nedeniyle gölde su seviyesi bugünkü durumuna geldi.”
“Gölün su seviyesi düştüğünde ortaya çıkan alanlarda tarım yapanları tespit ettik ve gerekli cezai işlemlerin yapılması için kaymakamlıklara bildirdik. Bunlara kanunların emrettiği maddelere göre yaptırım uygulandı.”
“İzmir Büyükşehir Belediyesinin göle içme suyu hissesinden 1 milyon metreküp su salınması talebiyle alakalı, İZSU Genel Müdürlüğüne verdiğimiz yanıtta: ‘Bu konuda kapsamlı bir teknik çalışma yapılması gerektiğini, Gördes Barajı’ndan salınacak 1 milyon metreküp suyun, toprak kanal ve tabii dere yatağından yaklaşık 33 kilometre yol kat ederek göle ulaşacağını, bırakılacak suyun uzun bir dönemdir suya aç olan bu güzergahta yatağın doygunluğa geçtikten sonra akışa geçeceğini, dolayısıyla 1 milyon metreküp suyun tamamının göle ulaşamayacağını, ulaşan kısmının ise sıcak geçen bu aylarda hızlıca buharlaşabileceğini, bu hususların ve İzmir’in içme suyu ihtiyacının da göz önünde bulundurularak talebin yeniden değerlendirilmesini’ istedik.” ifadelerinde bulundu.