Ekonomi

Süt fiyatları yüzde 47 artırılarak çiğ süt 4 lira 70 kuruş oldu!

Çi süt fiyatlarına yüzde 47 zam geldi Gelen zam ile birlikte çiğ süt fiyatları 4 lira 70 kuruş oldu. Çiğ süte gelen zamlarla birlikte market raflarında ki 1 litre süt fiyatının 10 lirayı geçmesi bekleniyor. Süte gelen zamlara ilişkin açıklama yapan Mersin Milletvekili Baki Şimşek şu açıklamalarda bulundu;

Süt fiyatları yüzde 47 artırılarak çiğ süt 4 lira 70 kuruş olarak belirlenmiştir. Aynı oranda et fiyatlarına da bir artış yapılmasını, yemde bir indirim yapılmasını…

Gerçekten hayvancılarımız çok zor günler geçiriyorlar, mutlaka üreten insanların desteklenmesi, tabii tüketicilerin de aynı oranda zam yapılarak bunların da maaşlarında artış yapılması…

Yine, şu anda ekim mevsimi ama çiftçilerimiz gerçekten gübre almakta zorlanıyorlar, mutlaka gübre desteği ve mazot desteği verilmeli. Bununla ilgili ayrıca verilen tarımsal destekler, bu yıla mahsus olmak üzere hepsi toplu bir şekilde, bir defada verilmeli ve çiftçilerimizin ekim yapmaları sağlanmalıdır. Yoksa önümüzdeki üretimde ciddi sıkıntılar yaşanacak ve çiftçimize vermediğimiz parayı dışarıdan ithal edeceğimiz ürünlere vermek zorunda kalacağız.

Onun için, kendi çiftçimizi destekleyelim, kendi çiftçimizin mazot, gübre ve tarımsal desteklerini bu yıl, hepsini bir defada toplu olarak verelim diyorum.

Çiğ süt fiyatlarındaki artış, sevindirici ama yeme, anında zam geldi. Yıllardır söylüyoruz, yem ham maddelerini ithal edersek ne süt üreticisini koruyabiliriz ne de hayvancılıkta yol alabiliriz. Çiftçimiz, hayvanlarını kesime gönderiyor. Son bir yılda 1 milyonun üzerinde süt hayvanı kesildi.

Şimdi çiğ süt alım fiyatlarına zam yapıldı ama hem geç yapıldı hem de içinde bulunduğumuz şartlarda işe yaramayacak. Yemde dışa bağımlıyız; dolarla, avroyla artıyor. Maşallah, AKP Genel Başkanı, her ağzını açtığında dolar uçarak gidiyor. Sonuçta hem üretici hem tüketici zarar üstüne zarar ediyor. Yapılan artış, çiftçimizin cebine girmeden uçtu; vatandaşımızın cebinden alınacak paralar da yabancılara, ithalat lobilerine gidiyor.

Yapılması gereken, tarımda AKP’yle getirildiğimiz dışa bağımlılıktan kurtulmaktır, üretebileceğimiz her ürünü çiftçimize destek vererek ülkemizde üretmektir. 5’li çeteye verdiğiniz desteğin yarısını Türk çiftçisine verin, ne çiftçimiz mağdur olsun ne vatandaşımız.