GenelGündemYaşam

Suudi Arabistan yönetimi açıkladı! Umre ziyareti ne zaman başlayacak?

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 6 aydır umre ziyaretlerinin yasak olduğu Suudi Arabistan, umre ziyaretlerinin ne zaman tekrar başlayacağını duyurdu.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vakaları inanç merkezlerini de etkiledi. Salgının hızla yayılması nedeniyle Suudi Arabistan yönetimi de umre ziyaretlerinin yaklaşık 6 ay önce kapatıldığını duyurdu. Geçen 6 aylık süreden sonra yönetim bu kez umre ziyaretinin kademeli olarak yeniden başlatılacağını açıkladı.

Yapılan duyuruda, ziyaretlerin kademeli olarak 4 Ekim 2020 tarihinden itibaren yeniden başlatılacağı bildirildi.

GÜNLÜK ZİYARET LİMİTİ OLACAK

Ziyaretlerde 4 aşamalı planın uygulanacağı belirtildi. İlk aşamada Suudi Arabistan’da yaşayanlara (günde yaklaşık 6 bin kişiye) izin verileceği bilgisi verildi.

Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl hac ibadeti de sadece Suudi Arabistan’da yaşayanlarla sınırlı tutulmuş, yurt dışından hacı adayı kabul edilmemişti.

UMRE ZİYARETİ NEDİR

Umre, Müslümanların Kâbe’yi hac mevsimi dışında ziyaret etmelerine denir. Umre ziyaret demektir. Fıkhî tanımı, hac gibi bir zamana bağlı olmadan ihrama girerek Kâbe’yi tavaf, sa’y etmek, tıraş olmaktır.

Umre kelimesi Kur’an ve hadiste geçer. Kur’an’da: “Haccı ve umreyi Allah için tam yapın” şeklinde olan ifade, hadiste: “İki umre, arasındaki küçük günahların keffaretidir” şeklindedir. Umre yapmak, Hanefî ve Malikî mezheplerinde sünnet, Şafiî ve Hanbelî mezheplerinde farzdır. İnananların umreye gitmek için belirli bir yaş ya da zaman kısıtı yoktur. Fakat tavsiye edilen, hac ve umre ziyaretinin peş peşe yapılması uygun görülmüştür.