İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, okulların kapandığı dönem ile şu an arasında bir farkın olmadığını belirterek okulların açılmasını eleştirdi. Okulların açılışından önce öğretmenlere testlerin yapılıp yapılmadıklarını bilmediklerini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, kendilerine gelen duyumlara göre birçok öğretmenin Koronavirüs (Kovid-19) hastası olduğunu söyledi. Çamlı “Biz okulların açılışından önce öğretmenlere test yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. Ancak Türkiye genelinde çok sayıda öğretmenin Kovid hastası olduğu bize gelen duyumlar içerisinde. Öğretmenlerde bu durumda dikkatli olarak incelenmelidir” dedi.
Egedesonsöz’den Oktay Güçtekin’in haberine göre, okulların açılma sürecini değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “31 Ağustos’ta açılması düşünülen eğitim sistemi 21 Eylül’e ertelendi ancak geldiğimiz süreçte pandemi ile ilgili gerek vaka sayısında gerek salgının yayılma durumunda daha kötü durumdayız. Eğitim ile ilgili kısmında ise şu anlık 1’nci sınıfları ve ana sınıflarını açılıyor ve bunlar dönüşümlü olacak. Yani düşündüğümüz anlamda tam anlamıyla bir açıklama söz konusu değil.
“FİZİKSEL MESAFEYİ SAĞLAMAK MÜMKÜN OLMAZ”
Okulların açılımında fiziksel mesafe ve maske kullanımına dikkat edere açılacağı söyleniyor. Bizim bunla ilgili kaygılarımız oluştu. Bunlar mevcut sınıf yapısı ve bu mevcut yapının öğrenci sayısı ile fiziksel mesafeyi sağlamak mümkün olmaz. Şu andaki uygulamada sorun olmayabilir. Bir diğeri ise özellikle teneffüslerde, mollalarda, öğlen yemeğinde olabilecek sıkıntılar… Biz bunlarla ilgili de uyarılarımızı yapmıştık. Özellikle servislerde yaşanabilecek sıkıntılar… Ancak şu an ki sistem ile okulların açılması yani anasınıfı ve 1’nci sınıfların açılması çok küçük bir öğrenci grubunu ilgilendiriyor. Burada önemli olan Türkiye genelinde 18 milyon öğrencinin eğitime başlayıp başlamaması olacaktır. Şu an eğitimin devam edip etmeyeceğini de tam olarak bilemiyoruz zaten. Yani bu eğitim süreci de bir süre sonra yeniden kapatılabilir” ifadelerini kullandı.
Okulların açılması konusunda belirli bir kriterlerin koyulması gerektiğinin altını çizen Çamlı, “Çocuklar için hasta olmasalar da yüksek oranda taşıyıcı olacakları söylenebiliyor. Burada yüksek oranda handikap evdeki büyükler, yaşlılar ve kronik hastalar olabilir. Tabii ki biz hangi verilere göre bu kararı aldıklarını bilmiyoruz. Bu tür konularda daima sahadan alının bilimsel verilerin bir yorumu olur ve bu çerçevede yorumları olur ve ona göre karar alınır” diye konuştu.
SON İKİ HAFTAYA BAKMAK LAZIM
2-3 günlük veriler ile vaka oranlarının azaldığının söylenemeyeceğini belirten Lütfi Çamlı, vaka sayılarında son 10-15 güne bakılması gerektiğini vurguladı. Çamlı “En son Sağlık Bakanı’nın cuma günü açıklaması var. İzmir’de son 1 aya göre vaka artış sayısı yüzde 42 olduğunu söylemişti. Biz ise buna yüzde 50 demiştik. Ancak bunun son 1 haftada azaltıldığını söylüyorlar. Pandemide 3-5 günlük verilere göre konuşmak doğru değil. Bir iki günlük düşüş ile pandeminin kontrol altına alındığının söylenmesi mümkün değil. Genel olarak son 1-2 ay içerisine bakmak lazım. 2 günlük sonuçlarla değerlendirilemez. Yarın vaka sayısı binlerin altına inerse, vaka sayılarını kontrol altına aldık diyemeyiz. Son 10-15 günün verilerine bakmak lazım” dedi.
İzmir’de bulunan pandemi bölümlerinin büyük oranda dolduğunu ifade eden İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Türkan Özilhan Hastanesi’nin pandemi hastanesine çevrilmesi konusunda duyum aldıklarını söyledi. Çamlı “Bizim son 2-3 gündür aldığımız bir veri yok ancak aldığımız bilgilere göre pandemi için ayrılan yatakların ve yoğun bakımların, dolduğu veya dolmak olduğu üzere olduğu. Bundan kaynaklı olarak da yeni yerler bakıldığı yönünde bilgiler aldık. Duyumuma doğru Bornova’da bulunan Türkan Özilhan Hastanesi’ne pandemi hastanesi için çalışmalar yürütüldüğü yönünde… Diğer hastanelerde bu iş için ayırdığı servislerde yatak sayısını ya da yoğun bakımda bulunan yatak sayısını pandemi için çevirebilir” diye konuştu.