Sağlık

Tam iyileştim derken tekrar yatağa düşülüyor! Uzmanı bu durumu nasıl açıklıyor?

Birçok virüs hastalığının arttığı bu dönemde tam iyileştim derken yeni bir hastalıkla yatağa düşülüyor. Konu ile ilgili açıklamalar yapan uzman insanları ortalıkta kol gezen virüslere karşı uyarıyor!

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, acillerin, hastanelerin dolup taştığı bu günlerde tüm vatandaşları birleşerek ortada gezen çeşitli hastalık virüslerine karşı uyarıyor. ‘Hastalığın artışına bağlı olarak serviste ya da yoğun bakımda takip ettiğimiz hasta sayısında bir artış var’ ifadeleri ile hastalıkların arttığına dikkat çeken uzman çaresi için tavsiyelerde bulundu. İşte detaylar…

Hastalıklar birer birer artıyor!

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü,  son dönemde oldukça artan hastalıklara karşı vatandaşları uyardı. Hastanelerin tıklım tıklım dolduğunu dile getiren uzman ‘Hemen her evde bu tür rahatsızlığı olan çok sayıda hasta var. Kaynağı kapalı ortamlar ve çocuklar. Kreşler, ana okulları, ilkokullar özellikle çocuklar arasında çok kolay bulaşıyor. Sonrasında çocuklar eve geliyor büyükler enfekte oluyor ve bu şekilde toplumda yayılmaya devam ediyor. Üst üste enfeksiyonlar yaşanıyor.

Biri düzeliyor, aradan 3-5 gün 10-15 gün geçiyor diğer aile ferdi yakalanıyor. Çünkü şu an birbirinden farklı çok sayıda virüs dolaşımda. Daha önceki yıllarda da bildiğimiz gibi bu artışlar beklenen bir durum. Genel itibarıyla bu tür hastalıklar gençlerde sağlıklı kişilerde çok sorun olmayabiliyor ayakta atlatılıyor. Yaşlılarda kronik hastalığı olanlarda bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda bazen bebeklerde ağır seyredebiliyor.’ ifadeleri ile özellikle okullarda çocuklar arasında çok kolay bulaşabilen hastalıklar olduğuna dikkat çekerek hastalık sürelerinin uzadığını da vurguladı.

Aşılara dikkat!

Grip aşılarının yaptıran vatandaşların 15 gün içinde koruyuculuğuna ulaştığını belirtti. Açıklamalarında ‘Aşılandıktan sonra 15 gün içinde yeterli koruyuculuğa ulaşıyor. Enfeksiyonlar marta kadar sürecek gibi gözüküyor’  dedi.