Gündem

Tasarruf Sahiplerinin Güvenli Limanı Son 1 Ayın Zirvesinde!

Jeopolitik risklerde meydana gelen artış, altın fiyatlarının son bir ayın en yüksek seviyesinden işlem görmesine yol açtı. Altında meydana gelen pozitif yönlü artış ne kadar devam edecek? Altın piyasasında gelişmeler ve son durum şimdi sizlerle…
Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaş, kriz iştahının azalmasına neden oluyor. Kriz zamanlarında yatırımcılar, tasarruflarını riskli ürünlerde değerlendirmek yerine nispeten daha güvenli buldukları ürünlerde değerlendirme eğilimi gösteriyorlar. Durum böyleyken, yatırımcının güveni limanı olarak altın, mart ayının ortalarında son bir ayın bir ayın en yüksek seviyelerinden işlem görmeye başladı.

Kriz ve Fırsatları… Altında Tırmanış Devam Ediyor!

Jeopolitik gerilimler, Rusya – Ukrayna arasında devam eden savaşın hız kesmeden devam etmesiyle finansal piyasalarda kendini iyice hissettirmeye başladı. Taraflar arasında barış ortamının oluşması ise kısa vadede imkansız olarak görülüyor. Merkez Bankalarının uyguladıkları sıkı para politikası ve beraberinde gelen faiz arttırımları, yatırımcıların tasarruflarını değerlendirirken riskli varlıklardan uzak durmasına sebebiyet veriyor. Altın başta olmak üzere diğer emtialar güvenli limanlar olarak görülürken, riskli ürünlerden kaçan yatırımcı için ilk tercih konumuna geliyorlar. Bu da altın fiyatlarının tırmanışa devam etmesine olanak sağlıyor.

FED Agresifleşiyor

Sıkı para politikasını uygulamada hızlandırıcı yollara başvurmayı gündemine alan ABD Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde faiz arttırımına gideceğine dair güçlü ipuçları veriyor. Bu agresif yaklaşımın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini merak eden yatırımcılar, gözlerini bu hafta gerçekleşecek olan FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasına çevirdi.

Öte yandan Avrupa Birliği’nin Rusya’ya fiili ambargo uygulama ihtimali, enerji piyasalarında çalkantıların durulmamasıyla sonuçlanıyor. Rus gazına ve ham petrole gelecek kısıtlamalar ekonomide risklerin artmasına sebebiyet verebilir. Bu gelişmeler enerji fiyatlarıyla birlikte enflasyon oranında da artış beklenmesine sebebiyet veriyor. Tasarruf sahiplerinin yatırımlarını enflasyonun eritici etkilerinden korumak için yöneldiği bir ürün olan altın, bu şartlar altında desteklenmeye devam edecek gibi gözüküyor.

Paskalya Tatili sebebiyle çoğu piyasanın işleme kapalı olması işlem hacminin düşük olmasına, dolayısıyla piyasalarda inişli çıkışlı bir periyodun devam edeceğine işaret ediyor.