DünyaGündemPolitika

Tayvan liderinden Esvatini ziyareti

BBC’nin yayınladığı haberde, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in önümüzdeki ay, Afrikalı tek müttefiki olan Esvatini’yi ziyaret edeceği bilgisine yer verildi. Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, en son 2018 yılında Esvatini’yi ziyaret etmişti.

Başkanın gezi boyunca Esvatini Krallığı’nın bağımsızlık günü ve Esvatini Kralı 3. Mswati’nin doğum günü kutlamalarına katılması bekleniyor.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in ziyaretinin 5-7 Eylül tarihleri arasında olacağı açıklanırken, ikili ilişkilerin geliştirilmesi beklentiler arasında yer alıyor.

Tayvan Adası’nda neler olmuştu?

17. yüzyılda ada Çin’in tam kontrolü altındaydı. Ancak, Japonya ve Çin arasında 1895’te yaşanan savaş sonrası adanın kontrolü Japonya’ya geçmişti. Japonların adadaki hakimiyeti çok uzun sürmedi. İkinci Dünya Savaşı’nda yenilen Japonya adanın hakimiyetini yeniden Çin’e bıraktı.

İlerleyen dönemde Çin’de başlayan iç savaş adanın da kaderini değiştirdi. Çin’de Chiang Kai-shek liderliğindeki milliyetçi hükümet güçleri ile Mao Zedung’un Komünist Partisi arasındaki savaş Komünist Parti’nin zaferiyle sonuçlandı. Yenilen Milliyetçi güçler ise Tayvan adasına çekildi.

Çin hala adanın kendilerine ait olduğunu iddia ederken, Tayvan’da bağımsız bir ülke olduğu iddiasında bulunuyor.

Tayvan’ı kimler tanıyor?

Günümüzde, Tayvan’ı resmi olarak tanıyan ülkeler şunlardır: Belize, Esvatini, Guatemala, Haiti, Marshall Adaları, Nauru, Palau, Paraguay, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Tuvalu, Vatikan.

Kaynak: BBC