Gündem

TBMM Onayladı! Vergi ve Ekonomi Paketi Yasa Teklifi Oy Birliği İle Meclisin Onayından Geçti

Vergi ve Ekonomi Paketine ilişkin yasa teklifi Ak Parti CHP, MHP, İYİ Parti oyları ile kabul edildi. Muhtar maaşları, hazineye ait taşınmaz mallar, reklam yasaklarına rağmen reklam veren mükelleflerin vergilendirilmesi, diş hekimi ve hekimlerin serbest meslek erbabı kabul edilmeleri ve gelir idaresi belgelerinin elektronik imzalanması gibi konuları içeren vergi ve ekonomi paketi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Muhtarlara Maaş Müjdesi

Vergi ve ekonomi paketi içerisinde yer alan konulardan biri de muhtarların maaşlarıydı. Asgari ücretten daha az maaş alan muhtarların maaşlarının eşitlenmesi için karar çıktı. Muhtarlara memur aylık katsayısının 14 bin 750 gösterge rakamının çarpımı sonucunda çıkan miktar üzerinden maaş veriliyordu. Miktarın asgari ücret tutarının altında kalması halinde aradaki fark herhangi bir vergi ve kesinti uygulanmadan ayrıca muhtarlara ödenecek.

Ekonomi Paketi ile Alınan Kararlardan Bazıları

  • Vergi kaçakçılığı suçuna ceza artırımı; yanıltıcı belge düzenleyenler 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacaklar. Defter kayıt ve belgeleri yok edenler ise 5 ile 8 yıl arasında hapis cezası ile yargılanacaklar.
  • 2/B kapsamında ki taşınmazlar ve hazine tarım arazileri satışına ilişkin; süre içerisinde başvuru yapamayanların süresi, ödeme süresini geciktirenler, ikiden fazla vadesinde ödemeyenler için ödeme süresi 31 Aralık 2022’ye kadar uzatıldı. Satış oranları TÜFE oranına göre belirlenecek.
  • Hazine taşınmazlarının kiralanması; hazine taşınmazlarına verilecek kullanım izinlerinde alınacak beden kullanım izni olanların gelir ve karları toplamı üzerinden belirlenecek.
  • Gayrimenkul yatırım fonları ve ortaklıkları; Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları kurumlar vergisinden istisna edilerek muaf tutulacak.
  • Kanuna göre, reklam yasağı kararı verilmiş olmasına rağmen reklam yasağı getirilenlere reklam vermeye devam eden mükelleflerinin vergi hesaplamasında bu harcamalar gider olarak kabul edilmeyecek.
  • Diş hekimleri ve hekimler birden fazla kurumda sözleşmeli çalışabilecek ve serbest meslek erbabı olarak kabul edilip vergilendirilecekler.
  • Gelir idaresi bakanlığınca elektronik ortamda imzalanan belgeler mühürlenmiş ve onaylanmış sayılacak.