TBMM’de ’12. Kalkınma Planı’ görüşmeleri bugün başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni haftaya yoğun bir gündemle başlıyor. Genel Kurul’da, 12. Kalkınma Planı’nın görüşmelerine başlanacak. Aynı zamanda 2024 yılı bütçesi üzerindeki çalışmalar da devam edecek. Bu hafta, dört bakanlığın bütçesi ele alınacak.

Genel Kurul, haftalık çalışmasına yarın başlayacak ve 12. Kalkınma Planı’nın görüşülmesine aynı gün başlanması planlanıyor.

Ayrıca Genel Kurul’da, kentsel dönüşümle ilgili düzenlemeler içeren “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmelerinin başlaması bekleniyor. Bu teklifle, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin ardından oluşturulan afet bölgelerinde, depremler ve sonrasındaki hasarlarla ilgili idari işlemlere yönelik yeni yargı süreçleri getiriliyor. Böylece yargılama süreçleri hızlandırılmış olacak.

Kanun teklifi kapsamında, riskli yapıların yıkılması için mülkiyet sahiplerine belirli bir süre tanınacak, bu süre 90 günden fazla olmayacak ve yapıların tahliyesini engellemek isteyenler durumunda, kolluk kuvvetleri tarafından tahliye gerçekleştirilebilecek. Ayrıca, kentsel dönüşüm kararı alınabilmesi için mülkiyet sahiplerinin çoğunluğu yeterli olacak.

4 Bakanlığın bütçeleri görüşülecek

Bütçe görüşmeleri ise Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam edecek. Komisyon, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesini 31 Ekim Salı günü, Ticaret Bakanlığı’nın bütçesini 1 Kasım Çarşamba günü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesini 2 Kasım Perşembe günü ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesini 3 Kasım Cuma günü ele alacak.

Ayrıca bu hafta, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komitesi de toplanacak. Salı ve çarşamba günleri ise Meclis’teki siyasi partilerin grup toplantıları düzenlenecek.

 

Exit mobile version