TBMM’de yeni gelişme! Ev hanımlarına sigorta ve maaş yolda!

Son dönemlerde gündemde olan ev hanımlarına maaş ve sigorta bağlanması konusuna ilişkin Türküye Büyük Millet Meclisi'nde flaş bir gelişme yaşandı. Merak edilen detaylar haberimizde

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’na 25 yıl evli kalan ev hanımları için yeni bir kanun teklifi sunuldu. Teklifin Meclis’e gelmesi, milyonlarca ev hanımını heyecanlandırdı.

TEKLİF KABUL EDİLİRSE

Teklif HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü tarafından Meclis’e sunuldu. Pekgözegü tarafından iletilen teklife ilişkin, “Teklif ile ev kadınlarının sağlık sigortası ve emeklilik haklarından yararlandırılması amaçlanmaktadır” dedi.

MİLYONLARCA EV HANIMI NEFESİNİ TUTTU

Konu ile ilgili son dakika gelişmelerini yakından takip eden ev hanımları için sigorta ve emeklilik konusu bugün TBMM’de gündeme geldi. Daha önceki dönemlerde de teklifi iletilen konunun Meclis’te gündeme gelmesi milyonlarca ev hanımını heyecanlandırdı.

GENEL GEREKÇE

Konu ile ilgili Meclis’e sunulan teklifin bir kısmında şu ifade yer aldı:

“Cinsiyetçi iş bölümüne bağlı olarak ev kadınlarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Araştırmalar kadınların %49’unun ücretsiz ev işçisi olduğunu, sadece 2019 yılında 500 bin kadının ev içi hizmetler nedeniyle ücretli çalıştığı işlerinden ayrılmak zorunda kaldıklarını göstermektedir.  Covid-19 pandemisi de pek çok kadının ekonomik özerliklerini kaybetmesine, aileye veya erkeklere bağımlı olmasına ve yoksullaşmasına neden oluşmuştur”

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Meclis’e sunulan Kanun Teklifi’nin oylanarak, kabul edilmesi bekleniyor. Kabul edilmesi halinde konunun düzenleme komisyonuna aktarılacağı ifade ediliyor. Buradan sonra da son olarak TBMM Genel Kurulu’nda gündeme gelecek.

Ev hanımlarına emeklilik konusuna ilişkin bir gelişme olduğunda sizlere aktaracağız.

 

Exit mobile version