TC kimlik kartı olanlar dikkat: Artık tüm bunları yaparken başka belge kullanmayacaksınız!

Türkiye’de milyonlarca kişi eski nüfus cüzdanlarını yeni çipli kimlik kartı ile değiştirdi. TC kimlik kartı bulunan pek çok vatandaş ise kartların özellikleri hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Oysa artık imza atarken, seyahat ederken ve araba kullanırken başka belgeye ihtiyaç duyulmayacak.

Yeni kimlik kartları hakkında vatandaşlar yeterli bilgiye sahip değil.

Kimlik kartlarının özellikleri

Güvenli kimlik doğrulamasında
Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenemede
Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişimde
İkili anlaşmalar ile seyahat belgesi olarak
Kimlik kartı, elektronik imza olarak da kullanılabilir.

Seyahat Belgesi olarak kullanılabilir

Kimlik kartı karşılıklı anlaşma sağlanan ülkelerle de seyahat belgesi olarak kullanılabilir. 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren Türkiye ile Azerbaycan vatandaşları, iki ülke arasında seyahatlerini pasaportsuz, sadece kimlik kartı ibraz ederek seyahat edebiliyorlar.

Ehliyet ve kimlik birleşti

Öte yandan vatandaşlar artık kimlik kartları ile ehliyetlerini birleştirebiliyorlar. Bunun için yeni tip sürücü belgeleri, ilçe nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunarak yeni çipli kimlik kartlarına yüklenebiliyor. Eski ehliyeti olan vatandaşların ise birleştirme işlemi için nüfus müdürlüğüne; 4 adet biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve 15 TL’lik harç bedelini ödemesi gerekiyor.

Elektronik imza atılabilir

Milyonlarca vatandaş çipli kimlik kartı kullanıyor. Elektronik İmza Kanunu’nun Uygulanması Yönetmeliği’nde yapılan değişik ile vatandaşlar artık kimlik kartlarını güvenli elektronik imza atabilmek için de kullanabiliyorlar.

Exit mobile version