TCMB Anket Sonuçlarını Açıkladı! “Yılsonu Enflasyon Oranı Yüzde 46.44 Dolar 16,85’e Yükselecek”

Yapılan araştırmalar sonucun da enflasyon oranında ki yükseliş beklentileri artıyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’nin Nisan ayı sonuçları açıklandı. Açıklanan anket sonuçlarına göre enflasyon yılsonunda yüzde 46,44’e yükselecek. Dolar ise yılsonunda 17,84 TL’yi görecek. Enflasyon oranının yüksekliği kendini nisan ayında iyice belli etti. İşte nisan ayı anketinin ayrıntıları;

Enflasyon ve TÜFE Beklentisi

Mart ayında açıklanan enflasyon oranı %61 ile son 20 yılın en yüksek oranı olmuştu. Nisan ayı anketine göre yılsonunda enflasyon oranı yüzde 46.44 olarak açıklandı.

Yılsonu TÜFE beklentisi ise yüzde 40,47’den yüzde 46,44’e yükseldi. Önceki ankette yüzde 3,29 olan TÜFE nisan ayı anketinde yüzde 4,23 olarak açıklandı.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’nin Nisan ayı sonuçlarına göre; Cari açık beklentisi 27,5 milyar dolar olarak belirlendi. Bir önce ki ankette 21,1 olan cari işlemler açığı nisan ayında 27,5 milyar dolar olarak açıklandı.

Anket Sonucuna Göre Kur Beklentileri

Piyasa Katılımcıları Anketine göre Nisan ayı sonuçları açıklamasında yılsonu dolar kuru 16,83’e yükseldi. Dolarda 12 ay sonrası için beklentiler ise 17,84 TL’ye çıkmış durumda. Bir önce ki ankette 16,68 olan dolar Nisan ayında 16,85 e yükselmesi yılsonunda ki beklentilerin daha yüksek olacağının göstergesi olarak kabul ediliyor. Enflasyon oranlarındaki yükseklikten dolayı büyüme oranında ki daralmalardan kaynaklı dolar kurunda yükselmeler de beklentiler arasında.

Büyüme Beklentisi Açıklaması

Yıllık büyüme beklentisi yüzde 3,4’ten yüzde 3,2’ye düştü. Ankete göre büyüme beklentisi bir önceki beklentiye göre düşük çıktı. 2023 yılında ki büyüme beklentisi yüzde 4,2 iken yapılan anket sonucunda bu beklenti yüzde 4 olarak belirlendi. Yüksek enflasyona bağlı olarak büyüme oranında ki beklentiler her geçen ay düşmekte.

Exit mobile version