TCMB’den Türk Lirası için yeni hamle: Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), sadeleşme adımları çerçevesinde yeni bir hamle daha gerçekleştirdi. Zorunlu karşılık uygulaması kapsamında alınacak komisyonlar hakkında detaylar açıklandı.

Hedeflerini karşılayamayan bankalara TCMB tarafından Kısa Vadeli Kredi Komitesi (KKM) hesapları için yüzde 8 komisyon uygulanacak. Ayrıca, Türk Lirası payı için uygulanacak zorunlu karşılık komisyonu yüzde 3 olarak belirlendi.

Merkez Bankası, geçen hafta açıkladığı sadeleşme adımlarının zorunlu karşılık ve komisyon uygulamalarını düzenleyen talimatı bankalara iletti. Bu talimata göre, yabancı para yükümlülükleri için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınacak. Ayrıca, komisyon uygulamalarında kur korumalı hesapların yenilenmesi ve Türk Lirası’na geçiş ile Türk Lirası payının artırılmasına yönelik önlemler alınacak.

Yıllık yüzde 8 komisyon uygulanacak

Bu kapsamda, “Kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplar için yıllık yüzde 8 oranında komisyon uygulamasına geçilmiştir. Türk Lirası payına göre farklılaştırılmak üzere yıllık yüzde 3 oranında komisyon uygulanacaktır” ifadelerine yer verildi.

Yenileme ve Türk Lirası payından alınacak komisyon oranı, yüzde 100’ün üstü ve altı olarak belirlendi. Bu nedenle, yenileme ve Türk Lirası’na geçiş oranı yüzde 100’ün altında olan bankalar ve yüzde 85’in altında olan katılım bankaları yüzde 6’nın üzerinde komisyon ödeyecekler. Hedefleri aşan bankalar ise bu oranı sıfıra kadar indirebilecekler.

Ayrıca, Türk Lirası payına göre uygulanan komisyon yüzde 3’ü aşmayacak ve hedeflerin üzerinde olması durumunda sıfıra kadar düşebilecektir.

Faydalanacak bankalar sınırlı

Talimatta ayrıca, zorunlu karşılık komisyonunun hesaplanmasına dair detaylar da bulunuyor. Yenileme ve Türk Lirası’na geçiş konusunda uygulanan komisyondan faydalanmak isteyen bankaların mevduat tutarlarının 500 milyon Türk Lirasının altında olması istisna olarak kabul edildi.

Ancak, bu istisnadan faydalanabilecek banka sayısının sınırlı olduğu belirtiliyor.

 

Exit mobile version