İzmir HaberleriManşet

Tek çocuk annesi postacı, sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti

HABER/ Didar DEMİRCİ

PTT’de taşeron posta dağıtım elemanı olarak çalışan Berran Kırmızıgül’ün güneş çarpması sonucu hayatını kaybetmesi sonrası KESK Haber Sen İzmir 6 Nolu Şube, Posta İşletim Merkezi (PİM) önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Haber Sen İzmir 6 Nolu Şube Başkanı Derya Balseven okudu.

Bir çocuk annesi 42 yaşındaki Berran Kırmızıgül’ün aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Balseven, “Dünya kavurucu sıcakları konuşuyor. Televizyonlar, internet kanalları sıcaktan kaçın, dışarı çıkmayın diye bangır bangır bağırıyor. Ama sırtına yükle bakalım yükünü vur kendini yollara sana bir şey olmaz PTT’ci kardeşim. Bu kurumun yaşattığı zulmü yıllardır yazdık, anlattık. Duymuyorlar. Neden? PTT para kazansın kar etsin diye. Sen kardeşim, sırtına yükleneni canın pahasına teslim ediyorsun ya bundan çuvalla para kazananlar var. Sen maaşının karşılığını yaşamınla ödesen de onların umurunda değil. Çünkü doyumsuzlar, insanlıktan çıkmışlar” sözlerini kaydetti.

3 kuruş ekmek parası için

PTT’de bir tek doktorun dahi çalışmadığını aktaran Balseven, iş güvenliği kanununa dikkat çekti. Balseven, PTT’deki aykırılıkları tek tek ele aldı.

İzmir’de meydana gelen depremin ardından Bayraklı’daki PİM binasının hasar aldığını aktaran Balseven, “Depremde her taraf patladı, çatladı. Depremin üzerinden 3 yıl geçti. Hala bu binada çalışıyoruz. Aynı çatlaklar tepemizde. Bir gün başka bir depremde bu bina başımıza yıkılsın diye bekliyorlar. Alıştık inanın alıştık. O çatlakları hiçbirimiz görmüyoruz. Dün sıcağı görmeyen Berran gibi, başımıza gelebilecek her şeyden habersiz sadece 3 kuruş ekmek parası için her şeyi yapıyoruz. Biz yaptıkça onlar para kazanıyor. Biz hayır demedikçe onlar fazlasını istiyor” dedi. Öte yandan Balseven, PTT emekçilerinin herkesin eve kapandığı pandemi sürecinde daha çok çalıştırıldığını hatırlattı.

Kendi personelinin yaşam hakkını bile koruyamıyorlar

Balseven, PTT yöneticilerine seslenerek, “Bu kurumda çalışan insanlar sizin maaşlı köleniz değişdir. Kendi personelinizin yaşam hakkını bile koruyamayan insanlar yöneticilik payamaz. Onun için PTT Genel Müdürü ve silsile ile İzmir Başmüdürü yaşanması kuvvetli muhtemel olaylarda dahi öngörülü davranmadığı için istifaya davet ediyoruz. 6331 sayılı İş Güvenliği Kanununa muhalefetten haklarında suç duyurusunda bulunuyoruz” sözlerini kaydetti. Öte yandan Balseven, PTT çalışanlarını uyardı. Balseven, “Bugünden tezi yok size gelecekler, iş güvenliği gereği bir takım evraklar imzalatmaya çalışacaklar. İşi prosedüre sokmaya çalışacaklar. Sakın imzalama. Dağıtıma çıkarken taşıyabileceğinden fazlasını sırtına alma. Kendini iyi hissetmiyorsan işe çıkma. Şimdiden sana sağlık raporu aldırmaya başlayacaklar. Sana verilen raporda sırtına yükleyecekleri yükün miktarını ölçecekler. Diyelim ki aslan gibisin dediler. Kapı gibi de raporun da var. Ama o gün kendini iyi hissetmiyorsun. Çalışanın işten sakınma hakkı vardır. Eğer o gün iyi değilsen bunu bir dilekçeyle yaz ve en yakın amirine bırak. Bunu bir hile olarak kullanmadığın, alışkanlık haline getirmediğin sürece kimse sana o işi yaptıramaz” açıklamalarını yaptı.

İş güvenliğini uzaktan vermişler

İş güvenliği noktasında PTT’nin personele video göndererek eğitim verdiğini söyleyen Balseven, “Size yaptığınız işle ilgili risk analizleri yapıp bunlardan korunmak için eğitim vermek zorundalar. Birebir ve yüz yüze. Eğitim öyle yapılır. Cep telefonlarına gelen eğitim videolarını mahkemeye tașıyoruz. Bir de hakimlere anlatsınlar bakalım eğitim yöntemlerini. Elbet helal süt etmiş bir hakim çıkacak bu saçmalığa son verecektir. Çıkıncaya kadar da biz bu yoldan dönmeyeceğiz. Sana yapılmak istenende en büyük destekçin senin gibi bu kurumun içinde çalışan ayni dertle yoğrulan iş arkadaşındır. Uğradığın her haksızlığı onlarla tutacağın bir tutanakla belgele. Söz uçar yazı kalır. O sana yapman için söylenen koca koca laflar var ya onları yazılı talep et bakalım verebilecek mi sana. Maaş almak senin emeğinin hakkı alnının teri. Onların lütfu değil. Maaş alıyorsun diye seni satın almalarına izin verme” diye konuştu.

Başka Berran’lar olmasın artık

Balseven, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

Bugünden itibaren, Performans sayları kaldırılmalı, is güvenliği kuralları harfiyen uygulanmalı, çarşamba günü yani yarın ‘yüzyılın sıcağı’ olacağı söyleniyor. Ne olur riski yok edemediğimiz günlerde dağıtım yapılmazsa? Ölmek istemiyoruz ey PTT yöneticileri. Berran’a yaşattığınızı yanınıza kar koymayacağız. Ta ki sizler insan olduğumuzu hatırlayıncaya kadar bu mücadele devam edecek. Berran bugünün simgesi oldu. Başka Berran’lar olmasın artık.”