Teknoloji

Teknoloji devleri yapay zeka yatırımlarıyla işten çıkarmalara gidiyor

Yapılan bir araştırma, bu yıl Microsoft, eBay ve PayPal gibi dev teknoloji şirketlerinin yapay zeka uygulamaları nedeniyle 34 binden fazla çalışanını işten çıkardığını ortaya koydu.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin Ocak ayının başından bu yana yapay zeka teknolojilerine yaptığı yatırımların etkisiyle binlerce kişiyi işten çıkardığına dair yapılan araştırma, sektördeki değişimi gözler önüne serdi.

Layoffs.fyi isimli internet sitesinin iş hayatı ve sektörleri inceleyen verilerine göre, Microsoft, Snap, eBay ve PayPal gibi büyük isimler Ocak ayından itibaren yüzlerce hatta binlerce kişiyi işten çıkardı. Bu yıl toplamda 138 teknoloji şirketi personelini işten çıkardı ve bu çıkarmaların sayısı 34 bini aştı.

2023’te 263 bin kişi işten çıkarıldı

Özellikle Meta, Amazon ve Microsoft gibi dev teknoloji şirketlerinin, pandemi sonrası aşırı yatırım döneminden sonra 2023’ün başlarında yaptığı işten çıkarmaların bu yeni dalgasına kıyasla daha küçük olduğu belirtiliyor. Layoffs.fyi verilerine göre, 2023 yılında teknoloji sektöründe toplamda 263.000 kişi işten çıkarıldı.

Analizler, şirketlerin üretken yapay zeka gibi yeni alanlara yatırım yapmak ve aynı zamanda maliyet disiplinine odaklanmak için kaynaklarını yeniden düzenlediğini gösteriyor.