Gündem

Telefonunuza gelen o mesajlara tıklamayın! Hesaplarınız boşalabilir

Siber dolandırıcılar, vatandaşları “kargonuz teslim edilemedi” mesajıyla tuzağa düşürerek banka ve kredi kartı bilgilerini çalmaya çalışıyor.

Dolandırıcılar, kendilerine ait olmayan bir kargo şirketinin adını kullanarak, vatandaşlara “Kargonuz adres nedeniyle gönderim merkezine iade edilmiştir. Tekrar gönderilmesi için lütfen adresinizi güncelleyin” şeklinde bir SMS gönderiyor. Mesajda yer alan linke tıklayan vatandaşlar, yeni bir sayfaya yönlendiriliyor. Bu sayfada adres bilgilerini güncelleyen vatandaşlardan, paketin gönderilmesi için bir ücret talep ediliyor. Sonraki adımda ise kart bilgileri isteniyor.

Gelen linke tıklamayın

Tuzağa düşmemek için bu tür mesajlara itibar edilmemesi ve linklere tıklanmaması gerekiyor. Ayrıca, kargo şirketinden gelen mesajların gerçek olup olmadığını, şirketin resmi internet sitesi veya müşteri hizmetleri aracılığıyla teyit etmek gerekiyor.

Dolandırıcılık mağduru olanlar ne yapmalı?

Bu tuzağa düşen vatandaşlar, ekran görüntüsü alarak ve mesajda yer alan telefon numarası ile savcılığa şikayette bulunabilir. Ayrıca, bankaya giderek kart bilgilerini bloke ettirmelidir.

Uzman görüşü

Siber güvenlik uzmanları, bu tarz dolandırıcılıklara karşı sosyal medya hesapları şifrelerinin birbirlerinden farklı olması gerektiği konusunda uyarıyor. Ayrıca, vatandaşlara, kendilerine gönderilen mesajların gerçek olup olmadığını dikkatlice incelemeleri tavsiye ediliyor.