Temizlik yapanlara ‘kanser’ uyarısı

Temizlik yapanlara ‘kanser’ uyarısı. Milyonlarca kadını ilgilendiren korkutucu açıklamayı dünyaya duyurdular.

Temizlikte ‘kanser’ uyarısı

Temizlik yapanlara ‘kanser’ uyarısı

Kadınlarda bir tutku haline gelen temizlik hastalığı da denilen takıntılı temizlik yapan kişilere korkutan uyarı geldi. ABD merkezli Çevresel Çalışma Grubu (EWG) temizlik malzemelerinde kullanılan ürünlere karşı ‘kanser’ uyarısı yaptı. Bazı ev temizlik ürünlerinin aylarca havada kalabilecek yüzlerce tehlikeli bileşiği açığa çıkarabildiği belirtildi.

30 ürünü bir eve sıkıp test ettiler

Araştırma grubu 30 farklı temizlik ürününü bir eve sıkıp test ettiler. Test sonuçları adeta hayrete düşürürken 530 benzersiz UOB tespit edilirken, bunlardan 193’ünün tehlikeli olduğu ortaya çıktı. UOB’ler açısından en kötü ürünler olduğu açıklandı. Yeşil ürünler ortalama olarak tehlikeli diye sınıflandırılan sadece 4 kimyasal madde açığa çıkarırken, kokulu yeşil ürünlerde 15, geleneksel ürünlerde ise 22 kimyasal açığa çıktı.

Kanser riski çok yüksek

Yapılan araştırma sonucundaki bulgulara göre kullanılan ürünlerdeki zehirli maddelerin kanser riskinin çok yüksek olduğu açıklandı. EWG, “Bulgularımız, tehlikeli UOB’lere maruz kalmayı azaltmanın bir yolunun, çevreci ve kokusuz ürünleri seçmek olduğunu gösteriyor” dedi.

UOB’ler iç mekan havasını, dışarının havasından iki ila beş kat fazla kirletiyor. Bazı tahminler bunun 10 kat daha fazla olduğunu gösterirken, zehirli kimyasallar aylarca havada kalabiliyor. Tehlikeli UOB’lerin astıma, kanser riskine, gelişim ve üreme sorunlarına yol açıyor. Bu ürünlerin kanser riski çok yüksek.

Exit mobile version