Editörün SeçtikleriEkonomi

Temmuz’da zam fırtınası! Elektrik zammı sonrası asıl şok geliyor

Temmuz ayı, asgari ücretli çalışanların zam almadığı bir döneme girişi işaret etse de, zam haberleri peş peşe geldiği belirtilerek elektrik fiyatlarına gelen yüzde 38’lik zammın ardından, akaryakıt, sigara ve alkollü içkilere de yüzde 20 oranında zam yapılması gündemde olduğu duyuruldu. Bununla beraber  hükümet bu zamların enflasyonu aşağı çekeceğini savunsa da, özellikle son zamlar tepkiyle karşılandığı belirtildi ve yetkililer, zamların enflasyondaki artışın bir sonucu olduğunu ve vergi gelirlerini artırmak için gerekli olduğunu bildirdi.

Ancak ekonomistler ve vatandaşlar, bu zamların enflasyonu daha da körükleyeceğinden ve halkın alım gücünü düşüreceğinden endişe ediyor.

ZAM YAPILACAKLAR LİSTESİ

Temmuz ayında zam gelecek ürünler şunlar:

Akaryakıt: Benzin ve motorine uygulanan ÖTV artışlarıyla birlikte litre başına vergi yükü ciddi şekilde artacak ve bu da tüketici fiyatlarına yansıyacak.

Alkollü içkiler: Rakı, viski gibi içkilerin maktu ÖTV tutarlarına yapılacak yüzde 20’lik zamla fiyatlarına ciddi bir artış bekleniyor.

Sigara: Hem maktu hem de asgari maktu ÖTV tutarlarına yapılacak yüzde 20’lik zamın ardından sigara fiyatlarının belirgin şekilde yükseleceği öngörülüyor.

Sigorta: Temmuz ayı ayrıca sigorta şirketlerinin de yüzde 3.5 oranında zam yapacakları bir dönem olacak.

ZAM NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK?

Akaryakıt, alkol ve sigaraya uygulanan ÖTV zamları, her yıl Temmuz ayında otomatik olarak yapıldığı belirtilerek bu yıl da zamların 1 Temmuz 2024’te yürürlüğe girmesi beklendiği paylaşıldı.  Ayrıca zamlar, özellikle dar gelirli vatandaşları ve asgari ücretli çalışanları olumsuz etkileyeceği ifade edilerek akaryakıta, sigaraya ve alkole yapılan zamlar, bu ürünlerin fiyatlarını yükselterek vatandaşın alım gücünü düşüreceği aktarıldı.