Ticaret Bakanlığı’ndan beklenen açıklama geldi; ikinci el araçlarda uygulanacak olan 6+6 kuralının ne zamandan itibaren geçerli olacağı öğrenildi!

Türkiye’de bir süredir gündemde olan Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi, ikini el araç piyasasına ilişkin yürürlüğe kondu. İkinci el araç satışlarında ticari faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar da dahil olmak üzere sektöre ilişkin yapılacak olan düzenleme kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarında ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması kaydıyla satış yapılabileceği 16 Ağustos 2022 tarihinde bakanlıkça duyurulmuştu. Ticaret Bakanlığı, bu kez, düzenlemenin yürürlüğe sokulacağı tarihi açıkladı.

TİCARET BAKANLIĞI, 6+6 KURALI İÇİN HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

Düzenlemenin gerçekleştirildiği 16 Ağustos 2022 tarihinden bu yana otomobil sektöründeki firmaların yakından takip edilen düzenlemenin detayları netleşti. Ticaret Bakanlığı, araçların satımı için tescil tarihinin üzerinden en az 6 ay geçmesini şart koşarken, bir aracın ikinci el sayılabilmesi için sektöre kilometre düzenlemesi de getirdi. Bu sınırı 6 bin kilometre olarak belirleyen Ticaret Bakanlığı, denetimlerin sıklıkla yapılacağını ve kurallara uymayan kişilerin idari para cezası ile cezalandırılacağını duyurdu. Öte yandan Ticaret Bakanlığı, bu düzenleme ile ikinci el araç piyasasındaki fiyatların düşmesini bekliyor.

TİCARET BAKANLIĞI’NIN DÜZENLEMEYİ YÜRÜRLÜĞE SOKACAĞI TARİH BELLİ OLDU

Ticaret Bakanlığı, yapılan 6+6 düzenlemesi için yürürlük tarihini 15 Eylül 2022 olarak açıkladı. Bu kapsamda düzenlemenin yapıldığı 16 Ağustos 2022 tarihinden önce tescil almış olan araçları da kapsama alan Ticaret Bakanlığı, bu araçlarda sadece kara taşıtı ticaretiyle uğraşan kişilere bir defalığa mahsus satış oluşturabilme hakkı tanıdı. Her bir satıştan en fazla 3 gün önce ekspertiz raporu alma ve bu raporu noter satışı sırasında notere ibraz etme yükümlülüğü getiren Ticaret Bakanlığı, 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren denetimlerin de sıklaşacağını kamuoyuna duyurdu. Öte yandan yasa şimdilik 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak şekilde yürürlüğe kondu. Uzatılıp, uzatılmayacağı ise, henüz bilinmiyor.

Exit mobile version