Gündem

Ticaret Bakanlığı’ndan yeni tasarı: Konut ilanlarına tek fiyat şartı geliyor

Taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, aynı yerle ilgili farklı fiyatlarla birden fazla ilan giremeyecek.

Ticaret Bakanlığı, “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” hazırladı.

Taslak, emlak işletmelerinin yetki belgesi alması için gerekli şartlarda düzenlemeler içeriyor. Mesleki deneyim şartı aranmasına rağmen bu şartı sağlayamayan emlak işletmelerinin yetki belgesi almasını önlemek amacıyla bu şartın kaldırılması öngörülüyor.

İnternet üzerinden konut satışlarını da kapsıyor

Ayrıca, internet üzerinden yapılan konut satış ilanlarına yönelik düzenlemeler de içeriyor. Bu çerçevede, başkalarına ait taşınmazların satışını sağlayan gerçek veya tüzel kişilerin aynı yer için farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişi yapmalarına izin verilmeyecek. Bu önlemle spekülatif fiyat artışları engellenmeye çalışılırken, elektronik platformlardaki ilanlarda bilgi kirliliği önlenmeye çalışılacak.

Düzenlemeye uymayan ilanlara karşı ise ilgili kanunlarda belirtilen suçun niteliğine göre farklı miktarlarda para cezaları uygulanacak. Ayrıca, yetki belgesi alınabilmesi için “kasten işlenen bir suçtan dolayı 5 yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olması” şartı, “kasten işlenen suçlardan dolayı toplam 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olması” şeklinde değiştirilecek. Bu sayede, taşınmaz ticareti faaliyeti yürütenlere yönelik idari para cezalarının uygulanması il müdürlüklerine devredilecek.