Ticaret Bakanlığı’nın 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı, 15 Eylül gelmeden araç fiyatlarını düşürdü! Sıfır araçlarda böyle indirim epeydir görülmüyordu…

Bir süredir gündemde olan Ticaret Bakanlığı’nın sıfır araçlara getirdiği 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı, etkisini göstermeye başladı. Galerilerde sıfır otomobil araçlarında fiyat düşüşleri yaşanmaya başlamışken, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

BAKANLIKTAN 15 EYLÜL UYARISI GELDİ

Otomobil sektöründe 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren denetimlerin sıklaşacağının vurgusunu yapan Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada; “16 Ağustos 2022 tarihinde Ticaret Bakanlığınca yapılan düzenlemeye göre ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı ancak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabilecek ve bu şart sağlanmadan doğrudan veya dolaylı olarak 1 Temmuz 2023 tarihine kadar pazarlama ve satış yapılamayacak” ifadelerini kullandı.

İMAS BAŞKANI DA 15 EYLÜL’E İŞARET ETTİ

Öte yandan yeni gelen düzenlemeye ilişkin önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel; “Tabi bu verilen süre ile beraber fiyatlarda yüzde 3-5 gerileme oldu. Tabi ki bu dönem otomotiv sektörünün de işlerin az olduğu bir dönem. Bunun da etkisi var. Bir de krediye erişim konusunda hala sıkıntı var. Bunları üst üste koyduğumuzda satıcılar şu anda fiyat bulduğu zaman değerlendiriyorlar. Otomotiv satıcıları bir pozisyon almış durumda. Ona bağlı olarak düşüş meydana geldi. 15 Eylül’den sonra tahminimize göre fiyatlar kendi seyrinde hareket edecektir” diyerek, aynı tarihe işaret etti.

BAKANLIĞIN HAMLESİ DENETİMDEN ÖNCE FİYAT DÜŞÜKLÜĞÜNÜ SAĞLADI

15 Eylül 2022 tarihinden itibaren ellerinde bulunan sıfır araçlar ile ilgili sıkıntı yaşamak istemeyen galericiler, harekete geçti. Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği 6 ay ve 6 bin kilometre şartı bayilerden alınan sıfır araçlar için eylül ayı gelmeden fiyatlara yansıdı. Kendi bayisinden daha uyguna sıfır araç satışına başlayan galeriler, ellerindeki araçlarda indirime gitti. Öte yandan düzenleme galerilerin bayilerden daha yüksek fiyat sunması nedeniyle gerçekleştirilmişti.

Exit mobile version