Ekonomi

‘TikTok’ta daha fazla kazanıyorum diyerek işten ayrılanlarda büyük artış

Son bir yılda istihdamda yüzde 10’luk bir düşüş yaşandı ve sektör temsilcileri istihdam dengesinin bozulduğunu ifade ediyor. Usta sayısındaki azalma nedeniyle bazı ustaların maaşları müdür maaşlarını geçti.

Dikkat çeken bir diğer nokta ise, ‘TikTok’ta daha fazla kazandığını söyleyerek işten ayrılanların sayısının artması oldu. Yüksek ücret talepleri nedeniyle sektör temsilcileri nitelikli göçmen taleplerini dile getiriyor.

“TikTok’ta daha fazla kazanıyorum”

Şirket olarak mavi yakalı çalışanlara primlerle beraber 20 bin TL’nin üzerinde ücret verdiklerine değinen Tayaş Gıda Genel Müdürü Emre Taycı, şu bilgileri verdi:
“Mavi yakalı çalışan bulmakta zorlanıyoruz. İlan veriyoruz. Prim, gıda ve yakacak yardımı sunuyoruz. Ancak yine de personel bulamıyoruz. İki haftada 1100’ün üzerinde kişiyle iş görüşmesi yaptık. 380 kişi kabul edildi, işe başlayan 200 kişi, ilk hafta sonrasında ayrılan ise 80 kişi. Ayrılanlar arasında ‘Tik- Tok hesabında video paylaşıp daha iyi kazanıyorum’ diyenler var. 10 senedir devam eden teknik eleman sorununu artık kabullendik. 70-80 bin lira maaş alan ustalar var, bazı müdürlerden fazla kazanıyor. Müdürlerimiz, ‘ustalar bizden fazla kazanıyor’ diye şikayet etmeye başladı. Geldiğimiz nokta iç açıcı değil. En temel neden fazla olan üniversiteler nedeniyle mezun sayısının artması. Nitelikli göçmen alımı yapılmazsa bu şartlarda çalışan bulmak daha da güçleşecek.”

İstihdamdaki düşüsün sebepleri

  • Üniversite sayısındaki artış, mavi yakalı personel bulma zorluğunu tetikliyor.
  • EYT düzenlemesi, emek yoğun sektörlerdeki usta sayısının azalmasına neden oluyor.
  • İşten ayrılanlar arasında ‘TikTok’ta video paylaşarak daha iyi kazanıyorum’ diyenlerin sayısında artış var.
  • Tekstil ve hazır giyim sektöründe son bir yılda 150 binden fazla istihdam kaybı yaşandı.
  • Sektör temsilcileri, nitelikli göçmen taleplerini artırarak işgücü sorununa çözüm arıyor.

Sanayi temsilcileri veryansın etti

Üniversite mezunu sayısındaki fazlalık, mavi yakalı işgücü bulma konusunu zorlaştırıyor.Nitelikli eleman yetiştirmenin uzun süre aldığını belirten şirket yetkilileri, usta eksikliği nedeniyle yüksek ücretler ödüyor. Şirketler, mavi yakalı çalışanlara çeşitli teşvikler sunmalarına rağmen personel bulmakta zorlanıyor.

Sektör endişeli

Sanayi sektöründe yaşanan istihdam sorununun Türkiye’nin üretim ve ihracat hedeflerini tehlikeye attığı belirtiliyor.

Deprem bölgesindeki inşaat sektöründe günlük ücretlerin yüksek olması, sanayi sektöründe çalışma isteğini azaltıyor.