Ege HaberleriGenelİzmir HaberleriYerel Haberler

Tire, Bayraklı, Karabağlar, Buca, Bornova, Konak, Çiğli, Gaziemir’de oturanlar: İzmir’de deprem riski en yüksek ilçeler açıklandı!

Tire, Bayraklı, Karabağlar, Buca, Bornova, Konak, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka ve İzmir’in diğer ilçelerinde yaşayan vatandaşları ilgilendiriyor. Bu kapsamda yeni bir gelişme yaşandı. Prof. Dr. Naci Görür İstanbul’da beklenen depreme karşı uyarılarda bulundu. Öte yandan daha önce deprem uzmanları İzmir’deki riskli semtleri de açıklamıştı.

Türkiye’de deprem uzmanları olası depremlere karşı uyarılarda bulunuyorlar. İstanbul için Bilim Akademisi Kurucu üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Marmara’nın altındaki Kuzey Anadolu’nun bir bölümü olan fay kırıldığı takdirde minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde deprem üretir” ifadelerini kullandı. Yapılan açıklamalarda riskli ilçelere ilişkin “Avrupa yakasında Haliç’ten Marmara kıyılarından Silivri’ye kadar, Avcılar, Zeytinburnu, Tarihi Yarımada’da dahil, Büyükçekmece, Küçükçekmece önemli hasar alır. Anadolu yakası göreceli olarak zemin açısından biraz daha sağlam” ifadeleri kullanıldı.


İzmir’de riskli ilçeler

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan aylar önce yaptığı açıklamada, İzmir’de 7,0 büyüklüğünde deprem üretebilecek 13 fay hattı bulunduğunu açıklamıştı.

Murathan açıklamalarında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Özellikle bu ilçelerimiz; Karşıyaka, Çiğli, Bayraklı ve aynı şekilde Menemen. Denizle bağlantılı olan ve gevşek zeminler diye tanımladığımız, bizim alüvyon zeminler üzerinde kurulu olan kentler daha risk altında. Daha sağlam kaya üzerine kurulu olan kentler, yerleşim yerleri, daha az risk taşıyor.

İzmirliler e-Devlet üzerinden sorgulayabilirler

İzmir’de yaşayan vatandaşlar deprem hattında oturup oturmadıklarını e-Devlet üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirler. Bunun için sistemde MTA fay hattı sorgulama sayfasına ulaşmak gerekir.