Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
Bu kapsamda Türkiye’nin en verimli havzalarından Küçük Menderes Havzası’na bir baraj daha geliyor. 1420 dekar araziye su verecek olan Tire Dereli Barajı’nda sona yaklaşıldı. Yaz ayları ile birlikte hızlanan inşaatta yüzde 99 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını duyuran DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, devam eden çalışmaların da birkaç hafta içerisinde tamamlanacağını söyledi. Barajın tüm imalatları ile birlikte ay sonunda bitirileceğini açıkladı. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Dereli Barajı Tire’ye hayırlı olsun” dedi.
Tire Dereli barajında bahar aylarında su tutulduğunu hatırlatan DSİ Genel Müdürü Mehmet Balta, “2023 yılı performans hedeflerimiz arasında yer alan Tire Dereli Barajı’nda tüm sıyırma kazılarını, kondüvi, su alma yapıları ve batardo imalatlarını tamamladık. 450 bin m3’lük gövde dolgusunu tamamladık. Çok az bir riprap imalatımız kaldı. Vana odası mekanik montajlarımızı da birkaç hafta içerisinde bitireceğiz. Hedefimiz Ağustos ayı sonunda barajdaki tüm imalatlarımızı tamamlamak” diye konuştu.
Gövdesi kil çekirdekli kum çakıl dolgu olarak, projelendirilen Dereli Barajı’nın gövde yüksekliğinin temelden yüksekliği 45 metre olduğunu belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajda 720 bin m3 su tutulacağını söyledi.
Baraj sayesinde bölgedeki sulama maliyetlerinin düşeceğini ve ürün çeşitliliğinin artacağını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Tire Dereli Barajı sayesinde bölge üreticisinin 2023 yılı rakamlarıyla her yıl ortalama her yıl 7 milyon 700 bin lira ek gelir elde edeceğini belirtti.