TL değer kaybına devam ediyor! Dolar/TL yeni zirveye ulaştı

Dolar/TL kuru rekor üstüne rekor kırarak yükselmeye devam ediyor. Türk lirasındaki değer kaybı Haziran ayından bu yana yaklaşık yüzde 30’a ulaşmış durumda. Dolar/TL, son üç aydır günlük sınırlı yükseliş trendini sürdürerek 28,954 seviyesine kadar çıkarak yeni bir tarihi zirveye ulaştı. Euro/TL 31,80 seviyesinde işlem görürken, gram altın bin 899 seviyesinden alıcı buluyor.

Merkez Bankası (TCMB) dün dezenflasyonda kararlılık mesajı verdi ve TL’ye geçişin zamanının geldiği görüşünde. Bugün piyasalarda büyüme ve diğer yoğun veri gündemleri takip edilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in TRT canlı yayını da yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek.

30 Kasım saat 10:00 itibarıyla dolar/TL

Hazinenin borçlanma programı bekleniyor

Bugün iç veri gündeminde üçüncü çeyrek büyüme verileri, TCMB’nin geçen hafta 500 baz puan faiz artışına gittiği Para Politikası Kurulu (PPK) kararının özetleri ve haftalık döviz rezervi verileri bulunuyor. Ayrıca, Hazine önümüzdeki üç aya ilişkin iç borçlanma programını da bugün açıklayacak.

Dolar/TL, eylül ayı başından bu yana günlük sınırlı yükseliş eğiliminde. Kurda yaşanan yeni zirve 28,954 seviyesinde gerçekleşti. Euro/TL sabah saatlerinde 31,80 seviyesinden işlem görürken, gram altın bin 900 seviyesinden alıcı buldu. Yıl başından bu yana TL, dolar karşısında yüzde 35,4 değer kaybetti. Kamu kontrolünün gevşediği haziran ayından bugüne TL’deki değer kaybı ise yüzde 28,44 oldu.

Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamaları yetmedi

TCMB Başkanı Gaye Erkan, dün İstanbul Sanayi Odası’ndaki konuşmasında dezenflasyonda kararlı olduklarını ve TL’ye geçişin zamanının geldiğine inandıklarını ifade etti. Erkan, sanayi sektöründen yatırımlara ağırlık vermelerini isteyerek cari dengeye katkı sağlayacak alanlarda üretim kapasitesinin artışını hedeflediklerini belirtti. Küresel piyasalarda, Fed’in faiz artırımlarının sonuna geldiği beklentileriyle dolar, bir yılın en keskin aylık düşüşüne hazırlanıyor. Fed tarafından açıklanacak ABD kişisel tüketim (PCE) verileri günün ilerleyen saatlerinde yakından izlenecek. Fed’in Beige Book raporu, ABD’de ekonomik aktivitenin güçlü seyrettiğini ancak enflasyonun aşağı yönlü seyir izlediğini göstererek faiz indirimine yönelik beklentileri güçlendirdi. Vadeli işlemler, gelecek yıl 100 baz puandan fazla faiz indirimi ve indirimlerin Mayıs’ta başlaması olasılığını fiyatlıyor. CDS ise geçmişte 700 baz puana kadar çıkan düşüşünü alışılagelmiş politikalara dönüşle birlikte 350 baz puanın altında sürdürüyor.

 

Exit mobile version