Gündemİzmir Haberleri

TMMOB’dan Çeşme Projesi açıklaması: Tarım alanları imara açılamayacak

HABER/ Didar DEMİRCİ- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve bağlı odalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen Çeşme Projesi hakkında basın açıklaması yaptı. İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen basın açıklamasında; Çeşme Projesi sınırları içinde yer alan yaklaşık 700 hektarlık tarım alanının imara açılması kararı, İzmir 7. İdare Mahkemesi’nin hükmü sonucunda iptal edildiğini duyuruldu. Basın açıklamasını TMMOB’a bağlı Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Elvin Sönmez Güler okudu.

“TMMOB’UN MÜCADELESİ SONUÇ VERDİ”

İzmir Mimarlık Merkezi’nde yapılan açıklamada Çeşme Projesi’nin iptali için TMMOB tarafından yürütülen mücadelenin olumlu sonuçlar verdiğinin altını çizen Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Elvin Sönmez Güler, “Ziraat Mühendisleri Odamızın açtığı davada Karar veren İzmir 7. İdare Mahkemesi, ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ kapsamında, yer alan 4.826,30 hektarlık tarım arazisinin 698,0519 hektarlık kısmında imar planı yapılmak üzere tarım dışı amaçla kullanımının uygun görülmesine ilişkin 26/04/2022 tarih ve 5334965 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı işlemini iptal etmiştir. Mücadelemiz devam edecektir. Proje kamu yararı içermemektedir” dedi. Basın açıklamasının devamında Güler, “Yaşanabilir kentler için; yaşamın bugünü ve geleceği için, yaşamına sahip çıkan, emekten ve doğadan yana tüm kurum ve kuruluşları akıl dışı girişimlere karşı ortak mücadeleye davet ediyoruz” diye konuştu.

“SÜREÇ BAŞA SARABİLİR”

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Çakıcı, “Söz konusu karar üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yeni bir hamle bekliyor musunuz?” sorusunu cevap verdi. Çakıcı, “Tarım alanlarının imara açılması izni iptal edildiğine göre projenin tarım alanları ile ilgili kısmı şu haliyle iptal olmuş görünüyor. Ancak revize yapılıp gündeme getirilirse tekrar Tarım İl Müdürlüğü’ne gelmesi gerekiyor, yani süreç yeniden başlayabilir” dedi.