Gündem

TOKİ başvuruları başladı; şartları sağlamak önemli… Kiralama, satma, iptal etme hepsi mevcut! İşte 2022 TOKİ başvuru iptali…

Son zamanların en çok dikkat çeken Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) projesi olan 250 bin yeni konut ve 100 bin yeni arsa tahsisi, şimdilerde vatandaşların sık sık merak ettiği projelerden biri haline gelmeye başladı. Şartları TOKİ tarafından duyurulan yeni projeden cayma ya da başvuruyu iptal etme gibi hakların da bulunduğu ise, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarıyla ortaya çıktı.

İPTAL ETMEK YENİ SOSYAL KONUT PROJESİNDE MÜMKÜN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından yeni sosyal konut projesine ilişkin detaylı bir şekilde kamuoyunu bilgilendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, projeden satın alınacak evlerin kiraya verilebileceğini ve taksiti biten kişilerin ise, evlerini başka kişilere satabileceğini duyurmuştu. Aynı şekilde merak edilen bir başka konu olan TOKİ konutlarında ‘iptal hakkı olup, olmadığına’ da açıklık getiren Bakan Murat Kurum, iptal hakkının da vatandaşlara tanındığını açıklamıştı.

İPTAL SONRASI ÖDENEN BAŞVURU ÜCRETİ GERİ ALINIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklamaları sonrası iptal hakkına ilişkin merakı giden vatandaşlara daha detaylı bilgi TOKİ’den geldi. TOKİ taksitlerinin 500 TL’lik başvuru ücreti ile başlamadığını duyuran kurum, vatandaşın sözleşmeyi imzalamasının ardından konuta dahil olduğunu bildirdi. Başvuruları 14 Eylül 2022 tarihi ile 31 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşecek olan TOKİ yeni sosyal konut projeleri kapsamında da aynı şekilde sözleşme ile süreci başlatacak olan TOKİ, vatandaşların projeden cayma ya da iptal etme hakkı olduğunu duyurdu. Vatandaşların yatırdığı 500 TL’lik ödemeyi geri alacaklarını da duyuran TOKİ, ödemenin iptal halinde ilerleyen günlerde hesaba geçeceğini açıkladı.

BAŞVURU ŞARTLARI RESMİ OLARAK AÇIKLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirdiği yeni sosyal konut projesi açıklaması ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmalarını yürüten TOKİ, resmi olarak şartları açıkladı. Yayınladığı duyuru ile yeni sosyal konut projesinin şartlarına ilişkin bilgilendirme gerçekleştiren TOKİ, şartların aşağıdaki şekilde belirlendiğini kamuoyuna aktardı:

  • T.C. vatandaşı olması,
  • Proje il sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya Proje il nüfusuna kayıtlı olması,
  • Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları dâhilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarının daha önce Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması şartları aranacaktır. (Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri kategorisi hariç).
  • Aylık hane halkı gelirinin (Kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları), en fazla net 16.000₺ (İstanbul İli için 18.000₺) olması gerekmektedir. (Başvuru sahibinin kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları, başvuru tarihi itibariyle gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı) (Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri kategorisi hariç)
  • Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi ve eşi adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecektir, birden fazla başvuru yapılması durumunda başvurular geçersiz sayılacaktır.
  • Başvuruları yapacak vatandaşlarımızın; 18 yaşını tamamlamaları gerekmektedir.
  • Genç kategorisine 14/09/1992 tarihinden sonra doğan vatandaşlarımız müracaat edebilecektir.
  • Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Kategorisine; TOKİ ve Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden “HAK SAHİPLİĞİ” onaylananlar başvuru yapabilecektir. Sözleşme aşamasında konut başvurusu yapılan İl sınırları içerisinde son 3 yıldır oturuyor olduklarına dair adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden alacakları belge veya başvuru yapılan İl nüfusuna kayıtlı olduklarına ait belge istenecektir.
  • Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Kategorisinden bir kez konut satışı yapılacaktır.