EkonomiGündem

TOKİ’den Sonra Türkiye Geneli Uygun Fiyata Kiralık Evler Geliyor!

Sosyal Konut projesi TOKİ’den sonra vatandaşlara yeni bir müjdeli haber daha geldi. Uygun fiyata kiralık ev arayan vatandaşları ilgilendiren bir son dakika açıklaması yapıldı. Açıklanan yeni proje ile ucuza kiralık evler yapılacağı ve vatandaşa uygun fiyattan kiraya verileceği belirtildi. İşte proje detayları…

Açıklanan yeni proje kapsamında yeni bir model hazırlandığı ve hazırlanan projenin Bakanlıklar ile Cumhurbaşkanlığı’na sunulduğu belirtildi. Açıklamada yer verilen bilgiye göre, yaklaşık 3 yıl içerisinde 500.000 kiralık konut üretileceği belirtildi.

Bu yeni proje gayrimenkul platformu GYODER tarafından yapılan 17. Gayrimenkul Zirvesi’nde, “Rota Yeniden Oluşturuluyor” sloganı ile yeni bir adım atıldı. GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu özellikle son dönemlerde ruhsat sayılarının çok azaldığını ve sektörün yeniden harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Başkan Kalyoncu konu ile alakalı yapmış olduğu açıklamada, “Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir model yok. Biz geliştirdiğimiz modelle geliştirme sürecinde arsa payını sıfıra indiriyoruz. Böylece maliyeti yarıya indiriyoruz. Böylece fonlama ve mortgage tarafındaki kaynak maliyetini yarıya indiriyoruz. Eğer gerekirse Merkez Bankası’nın fonlama maliyetini yarıya indiriyoruz” dedi.

Bu yeni projenin bundan yaklaşık 7 ay önce Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’ye iletildiği, geçtiğimiz ayda Cumhurbaşkanı Yardımcılarına sunulduğu söylendi.

KİRA FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

Hayata geçirilmesi planlanan bu proje ile yeni konutlar üretileceğini, üretilecek olan konutların da vatandaşa uygun fiyatlarla kiraya verileceğini belirtirken, Kalyoncu,” Sektörümüzün kapasitesinin şu anda yüzde 60’ı atıl durumda. Böylece özel sektörde kamuyla birlikte konut üretebilir. Model gerçekleşirse ilk 3 yılda 500 bin kiralık sosyal konut üretilebilir. Burada bir kira sınırı olacak. Kentlere göre bir tavan sınırı olacak ve bunun üzerine çıkılamayacak. Kiralama fiyatları da karı koca çalışana göre planladık. Örneğin 3+1 bir dairenin kirası 4 bin TL olacak ve 3 ila 4 yıl gibi uzun sürelerle konutlar kiralanacak” dedi.

Kira gelirinin 15 yılda kendisini amorti edileceğini söyleyerek sözlerini sürdüren Kalyoncu, “Devlet arsalarını ekonomiye kazandırmış oluyor, sektördeki atıl kapasiteyi kullanmış oluyoruz, şu anda ihtiyaç olan erişilebilir konut problemini çözmüş oluyoruz ve aslında devletin de bu süreler bittiğinde elinde yönetebileceği bir konut stoku oluşuyor.”  dedi.