TPAO Adana’da petrol arama çalışmalarına başlayacak, Karar Resmi Gazete’de yayımlandı

2021 yılının son çeyreğinde, Merkez Bankası’nın politika faizinde 4 kez üst üste indirime gitmesi ile birlikte, son çeyrekte dolar kuru hızlı bir artış yaşadı ve bu durum, döviz bazlı kalemlerde zamları da etkiledi. Gelen zamlar birçok kaleme yansırken, 2021 yılının son çeyreğinde, küresel piyasalarda artan enerji fiyatlarının da etkisi ile akaryakıt fiyatları yüksek oranlı zamlarla karşılaştı. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte Brent petrolün fiyatının hızla yükselmesi, söz konusu zamların daha sık gelmesine neden oldu. Gündemde petrol ve akaryakıt fiyatları haberleri yer almaya devam ederken, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ilanla, Adana’da petrol aramaları için TPAO’ya ruhsat verildi.

Petrol Aramaları Başlayacak

Son dönemlerde vatandaşın gündeminde, akaryakıt fiyatlarına peş peşe gelen zamlar yer alıyor. Brent petrol fiyatının hızla yükselmesi, artan enflasyonun etkileri ile birlikte fiyatlar zamlandı ve gözler yeni alternatiflere çevrildi. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ilana göre Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO), Adana’da yer alan 46 bin 148 hektarlık sahada petrol arama ruhsatı verildi. Adana’da petrol aramalarının yakın bir tarihte başlayacağı ifade edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin alınan karar, 10 Mart Perşembe günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre TPAO, Adana’da belirlenen 46 bin 148 hektarlık alanda 5 yıl süreyle petrol araması yapabilecek.

TPAO Nedir, Ne Yapıyor?

Bilindiği gibi TPAO, 1954 yılında 6327 sayılı Kanun ile kamu adına sondaj, üretim, hidrokarbon arama, rafineri ve pazarlama amaçlarıyla kurulmuştu. Kuruluşundan 1983 yılına kadar belirlenen alanlarda faaliyetlerde bulunan TPAO’nun, daha sonrasında yasal düzenlemeler ile faaliyet sahası azaltıldı. Kurum, günümüzde ulusal petrol şirketi olarak faaliyet gösteriyor.

Exit mobile version