Trafik kazası kusur oranı sorgulama nasıl yapılır? İşte cevabı

Türkiye’de her gün çok sayıda trafik kazası yaşanıyor. Bu nedenle sıklıkla “Trafik kazası kusur oranı sorgulama nasıl yapılır? sorusunun cevabı araştırılıyor.

Trafik kazası kusur oranı sorgulamaları, e-Devlet üzerinden veya sigortam360 internet sitesine girilerek yapılabilmektedir. Kusur oranını nasıl sorgulayacağınıza yönelik detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

Trafik Kazası Kusur Oranı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik kazası kusur oranı sorgulamaları; e-Devlet üzerinden, Sigorta Bilgi Merkezi’nden veya SMS ile yapılabilmektedir.egehaber.com Tramer olarak kısaltılan Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Kurumu’nda sigorta bilgileri depolanmaktadır. Bu bilgi sistemi üzerinden trafik kazası kusur oranı sorgulamaları yapılabilmektedir. Trafik kazası tutanak sonucunu öğrenerek, kusur oranına ulaşılmaktadır.

Trafik Kazası Tutanak Sonucu Öğrenme

Trafik kazası tutanak sonucu öğrenme ile trafik kazası kusur oranları bilgisine sahip olabilirsiniz. Trafik kazası tespit tutanağı sorgulamaları, e-Devlet sistemi haricinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi uzantısı olan “sigortam360” internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Trafik kazası tutanak sonucu öğrenmek için yapmanız gerekenler şunlardır:
* Sigortam360 sitesini ziyaret etmek
* Sitenin ana sayfasında bulunan online işlemlere girmek
* Online işlemlerde “Kaza Tespit Tutanağı Sorgula” sekmesine tıklamak
Ardından açılan sayfada sizden trafik kazası tespit tutanağı için bazı bilgiler istenmektedir. Bu bilgiler genel olarak şunlardır:
* Plaka
* Sigortalı T.C. kimlik numarası/ Sigortalı vergi kimlik numarası/ sürücü T.C. kimlik numarası ( Bu bilgiler seçimliktir. Plakadan sonra yalnızca bir tanesini girmek yeterli olmaktadır.)
* Son olarak “Ara” butonuna tıklamanız ile sorgulama işleminiz başlatılmaktadır.

Trafik Kazası Tespit Tutanağına İtiraz

Trafik kazası tespit tutanağına itiraz da “sigortam360” internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. İtiraz etmek için online işlemlerden “Kaza Tespit Tutanağı Sorgula” sekmesine girilmelidir. egehaber.comPlaka ve T.C. kimlik numarası bilgileriniz alındıktan sonra trafik kazası kusur oranı yer alan tespit tutanağı görüntülenmektedir. Tutanak görüntüleme sayfasında itiraz etme seçeneğine tıklamanız yeterlidir.

Tramer Sorgulama SMS

Tramer sorgulama SMS ile araç hasar kaydı sorgulaması yapılmaktadır. Tramer sorgulama ile araç hasar kaydı bilgilerine ulaşmak için 5664’e SMS gönderilmesi gerekmektedir. SMS hizmeti ile sorgulama yapmak için tüm operatörler kullanılabilmektedir. Araç sorgulaması yapmak için araç plakası bilgisi gerekmektedir. Bu bilgiye sahipseniz yalnızca araç plakasını aralarında boşluk bırakmadan yazarak, 5664’e göndermeniz gerekmektedir. Bu sayede dakikalar içinde sorgulama yapılmaktadır. Örnek araç hasar kaydı plaka sorgulama mesajı:
* 34ABC123
Eğer araç hasar kaydı sorgulamasını şasi numarasıyla yapmak istiyorsanız, SMS numarası değişmemekle birlikte atacağınız mesaj değişmektedir. Bu durumda 5664’e göndereceğiniz mesajda HASAR yazıp bir boşluk bırakıp S yazıp, ardından tekrar boşluk bırakarak şasi numarasının yazılması gerekmektedir. Örnek araç hasar kaydı şasi numarası ile sorgulama mesajı:
* HASAR S 1234BNCSDEKL

E-Devlet Hasar Kaydı Sorgulama

E-Devlet sistemi ile hasar kaydı sorgulaması yapılabildiği gibi trafik kazası kusur oranları da öğrenilebilmektedir. Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet şifresine sahip değilseniz, PTT şubelerine giderek şifre alabilirsiniz.egehaber.com Eğer elektronik imzaya sahipseniz, e-Devlet şifresine ihtiyaç duymadan sisteme giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifresi almak istemeyenler için bir diğer alternatif, bankaların internet bankacılıkları üzerinden sisteme giriş yapmaktır. Sisteme giriş yaptıktan sona izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

* Kurumlar sekmesine tıklamak
* Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kurumunu seçmek
* Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi hizmetleri arasından “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” hizmetini seçmek
Birkaç dakika içinde bilgi verilmektedir.

Eksper Raporu Sorgulama

Eksper raporu sorgulama, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi aracılığıyla yapılabilmektedir. Bu hizmeti almak için sigortam360 sitesini ziyaret etmeniz gerekmektedir. Ardından “Sorgular” kısmından “Hasar Sorgula” seçeneğine tıklanarak sorgulama yapılmaktadır. Trafik kazası kusur oranı sorgulamaları ve hasar sorgulamaları dışında trafik poliçe sorgulamaları da bu site üzerinden yapılabilmektedir.

Kaynak: egehaber.com

Exit mobile version