TSK’dan komutanlara “Vur” emri!

Doğu Akdeniz bölgesinde her türlü ihtimali göz önünde bulunduran TSK, angajman seviyesini gemi kaptanlarına kadar indirdi!

Doğu Akdeniz bölgesinde Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerginlik devam ederken, Türkiye’den bölge hakkında sürpriz bir hamle daha geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri, angajman seviyesini gemi komutanlarına kadar indirerek olası bir tehdit karşısında yetkiyi, Ankara’ya bildirmeksizin gemi kaptanlarına devretti.

Bölgede fiili atışlı tatbikatlar devam ederken en büyük endişenin kaza adı altında bir sabotaj olabileceği fikri her geçen gün daha da büyüyor. Yunanistan’ın Oruç Reis sismik araştırma gemisinin görev sahasına yönelik tatbikat girişimiyle başlayan gerginlik, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yürüttükleri tatbikatla daha da yükseldi. Gövde gösterisine dönen tatbikatlarına karşılık Türkiye de yeni Navtex’ler yayınlayarak Doğu Akdeniz’deki kontrolünü elden bırakmıyor.

ANKARAYA BİLDİRMEDEN HAREKET EDEBİLECEKLER

Alınan habere göre, özellikle araştırma gemilerine yönelik tehdidin arttığı bu dönemde Doğu Akdeniz sularındaki gemiler Ankara’ya bildirmeksizin hareket edebilecekler. Angajman seviyesinin gemi kaptanlarına kadar indirilmesi kararıyla Oruç Reis başta olmak üzere bölgede görev yapan gemilere karşı yapılan olası bir tacizde kaptanların emir beklemeksizin müdahale yetkisi var.

ANGAJMAN KURALLARI VARDIR, DÜŞÜNMEYE TARTIŞMAYA GEREK YOKTUR

Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ihlal durumunda Türkiye’nin vereceği cevabı aktardı. Akar konuşmasında; “Tatbikatlar yapacağız diyorlar. E yapın, bizim buradaki sınırlarımız belli. Prensipleri, kuralları koyduk. Eğer bir ihlaliniz olursa bizim yapacaklarımız da belli. Biz bunu istemediğimizi, diyalogdan yana olduğumuzu 50 kere söyledik. Aksi halde istenmeyen olaylar olabilir. Angajman kuralları vardır, düşünmeye tartışmaya vakit yoktur. Bütün komutanlarımız, gemilerimiz, hava kuvvetlerimiz, deniz kuvvetlerimiz yetkilidir, bilgilidir” ifadelerine yer verdi.

İLK KARAR 2018 YILINDA ALINDI

2018 yılında değişen angajman ile birlikte, olası taciz durumlarında Türk Deniz Kuvvetleri’ne misliyle karşılık verme yetkisi verilmişti. Bu dönemden beri bölgenin tehdit durumuna göre emir yetkisi gemi komutanına verilebiliyor. Tercihen devreye alınan angajman, Oruç Reis başta olmak üzere bölgedeki araştırma gemilerine yönelik tacizin artmasıyla birlikte tekrar devrede. Bölgede yaşanacak olası bir taciz durumunda karşılık verme yetkisi gemi komutanlarına devredildi.

Exit mobile version