Karşıyaka Belediyesi, Türkiye’de bir ilke imza attı. Türkiye’de ilk kez bir ilçe belediye olarak “Kentsel Gıda Strateji Belgesi” hazırlayan Karşıyaka Belediyesi, hazırladıkları belgenin tanıtımını Karşıyaka Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda yaptı. Kentsel Gıda Strateji Belgesi Lansmanı’na belediye bürokratları ve meclis üyeleri katıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Tugay, hazırlanan Karşıyaka Kentsel Gıda Stratejisi Belgesi için, “Hiçbir vatandaşımızın aç kalmamasını, eşitliği adaleti sağlayan bir belgedir aslında. Herkes bu işin paydaşıdır ortağıdır ve sahip çıkmak zorundasınız” dedi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Emel Karakaya Ayalp, “Gıda sistemine dönük bir takım eylemler gerçekleştirilmesi gerektiği bir noktadayız. Fakat Türkiye’de bu konuda çalışma yapan yerel yönetim sayısı ne yazısı çok az… Bunlardan bir tanesi Karşıyaka Belediyesi oldu. Başkanımız Cemil Tugay’a da bu irade için çok teşekkür ederim” dedi. BAYETAV Genel Koordinatörü Prof. Dr. Ferhat Kentel ise ülkemizde çok ciddi bir doğa krizi yaşadığımıza dikkat çekerek, bu tarz projelerin önemine vurgu yaptı.
Tugay: Önlem almak zorundayız
Karşıyaka Kentsel Gıda Strateji Belgesi’nin önemine dikkat çeken Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, iklim krizi ve beraberinde sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaya ulaşım için samimi çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Karşıyaka Kentsel Gıda Strateji Belgesi’ni hazırlamalarındaki asıl amacın siyasi bir gösteri yapmak olmadığının altını çizen Başkan Tugay, dünyanın doğal dengesinin bozulduğunu ve bu nedenle acilen önlem alınması gerektiğini aktardı. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde iklim krizinin etkilerini çok daha ağır sonuçlarla hissedileceğini aktaran Tugay, “Geleceğin kötü sonuçlarıyla ilgili konuşanlar, proje üretenler; sanki çok uzak bir gelecekten konuşuyormuş, hikaye anlatıyormuş gibi davranılıyor. Bu insanların projelerine önem verilmiyor” diye yakındı. Dünyanın ve ülkemizin gıda, su, iklim krizi ile karşı karşıya olduğunu hatırlatan Tugay, “Yerel yönetimler olarak, bir belediye başkanı olarak önlem almak ve harekete geçmek zorundayım” dedi.
Karşıyaka’nın prestij projeleri arasında yer aldı
Doç. Dr. Emel Karakaya Ayalp (koordinatör), Dr. Fatih Tatari ile Orkun Doğan’dan oluşan ana proje ekibi tarafından BAYETAV’ın destekleri ve Karşıyaka Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün iş birliğinde hazırlanan belgeye; kentli yurttaşlar, tarım-gıda alanında faaliyet gösteren sivil toplum bileşenleri, akademisyenler, merkezi ve yerel kurum-kuruluş temsilcileri, üreticiler, üretici örgütleri ve özel sektör bileşenleri de katkı sundu. Bu kapsamda Haziran 2022 ve Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma, analiz, sempozyum, forum, atölye ve çalıştaylar doğrultusunda temel ilke, strateji ve öneriler belirlendi. Tüm bunların ışığında belge; uzman ekibin ürettiği bilimsel veriler ile katılımcı ve paydaşların önerilerine dayalı bir çalışmanın ürünü olarak, Karşıyaka Belediyesi’nin prestij projeleri arasındaki yerini aldı.
İŞTE 4 TEMEL İLKE VE 8 STRATEJİ
Karşıyaka Gıda Strateji Belgesi’nin dört temel ilkesi agroekolojik, katılımcı, adil ve yerelcil olarak tanımlandı. Bu ilkeleri somutlaştıran 8 strateji de şöyle sıralandı:
- Gıda Tedarik Zincirinin Kısaltılması.
- Karşıyaka’da Gıdanın Kent Bölgesi’nin Kentsel ve Kırsal Koruma Odaklı Tanımlanması.
- Agroekolojik Tarımsal Üretimin Desteklenmesi.
- Katılımcı Yönetişim Modelinin ve Yeni Organların Kurulması.
- Üreticilerin ve Tüketicilerin Örgütlenmesi.
- Kayıp ve İsrafın Azaltılarak Atık Yönetiminin Sağlanması.
- Herkes için Adil, Erişilebilir, Güvenilir ve Güvenli Gıda ve Su Sağlanması.
- Kriz ve Afet Dönemlerinde Gıda Sistemi’nin Yönetilmesi.
HABER/ Didar DEMİRCİ