İzmir HaberleriManşetYerel Haberler

Tugay’dan maaş söylemlerine cevap: Ciddi bir ahlaksızlıktır

Didar DEMİRCİ

Karşıyaka Belediyesi temmuz ayı olağan meclis birleşimi Başkan Cemil Tugay’ın iradesinde tamamlandı. Başkan Cemil Tugay meclis açılışında, sıcaklıklara dikkat çekerek, orman yangını konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca Başkan Cemil Tugay, kent genelinde devam eden sivrisinek şikayetlerine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Tugay, “Bu durum maalesef sadece Karşıyaka’da değil araştırıldığında görülür ki özellikle sıcak iklime sahip olan tüm ilçelerde görülüyor. Daha önce ülkemizde olmayan bazı yeni sivrisinek türleri de ortaya çıktı. Bunları bu yıl, bu düzeyde beklenmiyorduk. Çevre müdürlüğümüzdeki arkadaşlarımızla bu konuları konuşmuştuk. Çünkü bu yeni türler, ufacık su birikintilerinde, hatta nemi fazla toprakta da üreyebiliyorlar. Tüm bunlar aslında hem ülkemizde hem dünyada yaşanan iklim değişikliğinin getirdiği sonuçları. Bu zararlı haşeratların ortaya çıkması hepsi, tamamen yaşadığımız iklim değişikliğinin sonuçlarıdır” diye konuştu. Tugay, ayrıca kent temizliğine de dikkat ettiklerini ancak vatandaşların yeterli hassasiyeti göstermediğini vurguladı.

Karşıyaka’da borç polemiği: Tugay sert çıktı

Karşıyaka Belediyesi’nin 8 müdürlüğüne yatırım ve hizmet alımları ile maaş ödeneklerinin yıl sonuna kadar ihtiyaca yetmeyeceği nedeniyle 500 milyon TL ek ödenek verilmesi konusunda meclis gündemine gelen önerge üzerine AK Parti Meclis Üyesi Adem Öztürk, belediyenin çalışanlara maaş ödeyip ödeyememesine ilişkin Başkan Tugay’a soru sordu. Tugay ise sert çıktı. Başkan Tugay, “Burada belediyenin içine düştüğü sıkıntılarla ilgili yardımcı olmaya çalışanlar varken bir de belediye düşsün, halka hizmet edemesin, biz de buradan nemalanalım diye düşünenler var” diye konuştu. Tugay, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Siz biliyor musunuz bizim işçilerimiz memurlarımız ne kadar ücret alıyorlar? Mesele bir sürü kurumda işçilerin ikramiyeleri maaştan ayrı ödenir, iki ayda bir ödenir ya da üç ayda bir ödenir. Ama biz uzun süredir maaşla birlikte ödüyoruz. Bizde maaşla birlikte verildiği için sanki maaş gecikti gibi konuşuluyor. Bugün devletin belirlemiş olduğu tavan sosyal denge tazminatının üzerinde uzun yıllardır sosyal denge tazminatı ödeyen bir belediye başkanına soruyorsunuz. Sizin iktidar partinizin ödediği belediyelerde sosyal denge tazminatı ödemeyenler var. Ama biz uzun zamandır Türkiye’de en yüksek ikinci sosyal denge tazminatı ödeyen belediye olduk. Bunun için sizden bir teşekkür duymadık. Ben başladığımda, 2 bin TL maaş alan Personel A.Ş. arkadaşlarımız bugün aylık 18 bin TL civarında maaş alıyorlar. 8 katına çıkmış. Bunun için teşekkür ettiğinizi duymadım. Esas sorunun insanların alım gücünün düştüğünü ve bundan dolayı bu maaş artışının yetersiz kaldığını kabul etmemiz lazım. Bizim bütçemizde bahsedilen enflasyon oranında bir gelir artışı olmadığını da bilmek lazım. Her şeyden önce iller bankası bunu karşılayacak şekilde daha yüksek hak edişler ödeyebilirdi. Ne yapabilirdi belediyenin üzerindeki bazı yatırım yüklerini üslenebilirdi.

Kaynak sağlar sağlamaz hepsini ödeyeceğiz

Öyle sanki hiçbir neden yokmuş durup dururken bir şey olmuş gibi konuşamazsınız. Biz neredeyse son bir yıldır aşırı enflasyon baskısı altında her şeye hesaplı giderek disiplinli davranarak gayet de iyi geldik bu günlere. Şu gün itibariyle maaşlar da ödendi. Memurların sosyal denge tazminatının ödenmesinde gecikme olduğu doğrudur. Memurların maaşını belediye bütçesinden ödüyoruz. Aşırı enflasyonla paralel olarak yapılan maaş artışlarının getirdiği yük tamamen bütçeden karşılanıyor. Bugün itibariyle elimizde kaynak eksikliği olduğu için son 3 aydır sosyal denge tazminatı ödenemiyor. Bunu asla arkadaşlarımızın hakkı değil diye görmüyorum. Kaynak sağlar sağlamaz hepsinin ödeneceğini söylüyorum. Sorunu işçilerin memurların maaşları ödenmiyor diye konuşmak çok ciddi bir ahlaksızlıktır. Burada memur arkadaşlarımızın işçi arkadaşlarımızın aldığı maaşları ulu orta konuşmayı utanç vesilesi sayıyorum. Eylül ayında bütçeyi yaptık o zaman dolar 18 TL’ydi. Şimdi 26 TL. Bence bununla biraz ilgilenin. Öyle bir ekonomi politikası uygulayın ki bu ülkede insanlar daha fazla yoksullaşmasın.”