Gündem

TÜİK beklenen işsizlik verilerini açıkladı: Ocak ayında işsizlik yüzde 11,4 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayına ilişkin işsizlik oranlarını duyurdu. TÜİK, 3 Mart tarihinde Şubat ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamıştı ve Türkiye’de enflasyon Şubat ayında, TÜİK verilerine göre %54,44 olarak kaydedilmişti. Nisan 2002 döneminden bu yana görülen en yüksek enflasyon kaydedilirken, gözler bir süredir TÜİK tarafından açıklanacak olan Ocak ayı işsizlik verilerindeydi. TÜİK beklenen açıklamayı yaptı. Buna göre Ocak ayında işsizlik %11,4 olarak kaydedilirken, işsiz sayısı da 21 bin artış ile 3 milyon 859 bin kişi olarak kaydedildi. Böylece işsizlik oranı Ocak ayında bir değişim göstermemiş oldu.

TÜİK Ocak Ayı İşsizlik Verilerini Açıkladı

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre istihdam edilenlerin sayısı Ocak ayında aylık 43 bin kişi azalarak 29 milyon 910 bin seviyesine geriledi. Öte yandan verilere göre istihdam oranı da böylece %0,2 oranda azalarak %46,5 seviyesine geriledi. TÜİK verilerine göre söz konusu oran erkeklerde %63,8 seviyesinde iken kadınlarda %29,7 seviyesinde kaydedildi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü oranı ise Ocak ayında, bir önceki aya göre 22 bin kişi azaldı ve 33 milyon 769 bin seviyesine geriledi. Aynı dönemde işgücüne katılma oranı ise %0,1 oranda azalarak %52,6 seviyesinde kaydedildi. İşgücüne katılım oranı verilere göre erkeklerde %71,1 olurken, bu oran kadınlarda %34,4 olarak kaydedildi.

Genç Nüfusta İşsizlik ve Geniş Tanımlı İşsizlik Verileri

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 15 – 24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre değişim göstermedi ve %21,6 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta işsizlik oranının erkeklerde %18,4 ve kadınlarda %27,6 olduğu öngörüldü.

Öte yandan zamana bağlı eksik istihdam verilerinde ise potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı (geniş tanımlı işsizlik) Ocak ayında aylık bazda %0,1 artış gösterdi %22,9 olarak kaydedildi. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı da %15,7 olarak kaydedildi.