TÜİK enflasyon verilerini açıkladı: Haziran 2022 kira artış oranı belli oldu! Azami kira artışı ne kadar?

Milyonlarca emeklinin ve memurun maaşlarına yapılacak zam oranlarının belirlenmesini sağlayan Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayı enflasyon oranı açıklaması yapıldı. Dün, sabah saatleri itibari ile açıklanmış olan enflasyon verileri ile birlikte maaş zamları belli olurken, kira artış oranı ve enflasyon oranına bağlı olarak hesaplanan diğer veriler açıklandı. Bu kapsamda kirada oturan vatandaşlar, temmuz ayı sözleşmeleri kapsamında mevcut kira tutarlarına yapılabilecek olan maksimum artışı araştırmaya başladılar.

Haziran Ayı Enflasyon Oranı Açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu her ayın başında olduğu gibi temmuz ayının başında da enflasyon oranlarını açıkladı. 4 Temmuz günü sabah saatlerinde açıklanan enflasyon oranları ile birlikte, birçok hesaplama sonuca bağlanmış oldu.

Kamu kurumu tarafından açıklanan verilere göre haziran ayı enflasyon oranı yüzde 4,95 olarak kaydedildi. Yıllık enflasyon ise yüzde 78,62 oldu. 2022 yılının ilk 6 ayında oluşan enflasyon ise yüzde 42,35 olarak duyuruldu.

Kira Artış Oranı Ne Kadar Oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon verilerini açıklamasından sonra kiracılar telaşlanmaya başladı. Temmuz ayında yenileyecekleri kira sözleşmelerinde ne kadar bir artışın yansıtılabileceğini merak eden kiracılar, konuya yönelik araştırmaya başladılar. Bu kapsamda kiracıları bir nebzede rahatlatacak olan açıklama Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, ikinci bir karara kadar enflasyon oranı ne olur ise olsun kira artışlarına azami olarak yüzde 25’lik oranının yansıtılabileceği bilgisini kamuoyu ile paylaştı.

Yüzde 25’lik Artışla Ne Kadar Kira Öderim?

Verilen yeni karar ile birlikte kira tutarlarına yüzde 25’lik artışın yansıması durumunda temmuz ayı ile birlikte ne kadar kira ödeyeceklerini merak eden vatandaşlar, hesaplamalara başladı. Bu kapsamda bazı kira tutarlarının zam ile birlikte ulaşabilecekleri maksimum tutarlar şu şekilde hesaplandı:

Exit mobile version