TÜİK ve ENAG Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Bağımsız Akademisyenlerin Oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin ekonomik durumunu yansıtan bu verilere göre, fiyatlar nasıl değişti?

TÜİK ve ENAG’ın açıkladığı rakamlar

TÜİK’e göre, Mart ayında enflasyon aylık olarak yüzde 3,16, yıllık olarak ise yüzde 68,50 olarak gerçekleşti. ENAG ise aylık enflasyonu yüzde 5,68, yıllık enflasyonu ise yüzde 124,63 olarak hesapladı.

Önceki aya göre değişimler

Şubat ayına göre TÜİK verilerine göre aylık enflasyon yüzde 4,53, yıllık enflasyon ise yüzde 67,07 idi. İstanbul Ticaret Odası (İTO), Mart ayında İstanbul’da aylık enflasyonun yüzde 3,93, yıllık enflasyonun ise yüzde 78,25 olduğunu açıklamıştı. Türk-İş ise Mart ayı mutfak enflasyonunu aylık yüzde 3,29, yıllık yüzde 75,09 olarak duyurmuştu.

Fiyat artışlarının ana nedenleri

Mart ayında fiyat artışlarının en fazla görüldüğü ana grup yüzde 104,07 ile eğitim olurken, en az artış gösteren ana grup ise yüzde 50,10 ile giyim ve ayakkabı oldu. Gıda enflasyonu ise yıllık olarak yüzde 70,41 olarak gerçekleşti.

Ekonomik değişimlerin etkisi

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2024 yılı Mart ayında 14 temel başlıkta düşüş, 8 temel başlıkta ise değişim olmadı. 121 temel başlıkta ise artış gerçekleşti. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişimler de dikkat çekiciydi.

Bakan Şimşek’ten açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, aylık enflasyonun gerilediğini belirtti ve para politikasındaki sıkılaşmanın talep dengesine önemli katkı sağladığını vurguladı. Şimşek, fiyat istikrarı hedefine ulaşana kadar maliye politikasında sıkılaşmanın devam edeceğini ifade etti.

 

Exit mobile version