TÜİK verilerine göre İzmir boşanma hızında birinci sırada

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de evlenme ve boşanma sayıları 2023 yılında azaldı. Ortalama evlenme yaşının artmasıyla birlikte yabancı gelin ve damat oranlarında da dikkat çekici değişiklikler gözlendi.

2023 yılında Türkiye genelinde evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre azalarak 565 bin 435 oldu. Bin nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade eden kaba evlenme hızı binde 6,63 olarak gerçekleşti. Ortalama ilk evlenme yaşı erkeklerde 28,3, kadınlarda ise 25,7 olarak kaydedildi. İlk evlenme yaşındaki artış eğilimi devam ediyor.

Özbek gelinler Türk erkeğinin gözbebeği oldu

Toplam evlenmeler içinde yabancı damatların oranı yüzde 1,1, yabancı gelinlerin oranı ise yüzde 5,5 olarak belirlendi. Yabancı damatların sayısı 6 bin 345 olurken, yabancı gelinlerin sayısı 31 bin 29 olarak kaydedildi. Özellikle Alman damatlar ve Özbek gelinlerin oranları dikkat çekici.

Velayet annelere

Boşanan çiftlerin sayısı da azalarak 2023 yılında 171 bin 881’e geriledi. Kaba boşanma hızı binde 2,01 olarak kaydedildi. Boşanma davaları sonucunda çocukların velayetinin çoğunlukla annelere verildiği görüldü.

Boşanma hızında İzmir birinci sırada

Kaba evlenme hızının en yüksek olduğu il Kilis olurken, kaba boşanma hızının en yüksek olduğu il İzmir olarak belirlendi. Bölgesel farklılıklar dikkate alındığında, evlenme ve boşanma oranlarında çeşitlilik gözlemleniyor.

 

Exit mobile version