Tüketici Güven Endeksi Açıklandı: Tarihin En Düşük Seviyesinde

Tüketici Güven Endeksi: Tüketicilerin kişisel ekonomik durumlarındaki değerlendirmelerini, genel ekonominin güncel durum değerlendirmelerini ve gelecek zamanlardaki beklentilerini ölçen ve yakın gelecekteki harcama ya da birikim yapma ihtimallerini ölçen bir göstergedir. Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarına göre aylık olarak belirlenir. Bu anket bağımsız bir anket olmakla birlikte, ağırlıklandırılmaları yaşa ve cinsiyete göre değişim gösterir. Endeksin değer aralığı 0 ile 200 arasındadır. Tüketici güvenini ölçen bu endeksin 100 üzerinde çıkması tüketici güveninin iyimser, 100 altında çıkması ise tüketici güveninin kötümser olduğunu göstermektedir.

Tüketici Güven Endeksi 67,3 Olarak Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu, Nisan ayına ait Tüketici Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı. Nisan ayında %7,3 düşüş gösteren endeks, 67,3 seviyesine gerileyerek tarihinin en düşük seviyesine ulaşmış oldu.

En son 2021 yılının kasım ayında paylaşılan verilere göre 71,1 ile, 2004 yılından günümüze kadar olan süredeki en düşük seviyede olan endeks, yine 2021 yılının aralık ayında 68,9 seviyesine düşmüş ve düşüş ile birlikte tarihinin en düşük seviyesinde ölçülmüştü. Bugün açıklanan 2022 nisan ayı verileri rekoru ele geçirdi ve Tüketici Güven Endeksi 68,9 ile tarihin en düşük seviyesinde ölçülerek dip yapmış oldu. Endekste görülen son artış ise 2022 mart ayında yüzde 1,9 ile gerçekleşmişti.

Tüketici Güven Endeksi ve Alt Endeksler Açıklandı

Endeksin 100’den küçük açıklanmasıyla tüketici güvenindeki kötümser durum tescillenmiş oldu. Tüketici güven alt endekslerinde de bu ay itibarı ile sert düşüşler gerçekleşti. En yüksek düşüş ise hanenin maddi durumu endeksinde gerçekleşti.

Nisan ayının baz alınarak açıklanan hanenin maddi durum endeksi yüzde 9,8 düşüş gösterdi ve 49,1 seviyesine geriledi.

Nisan ayının baz alınarak açıklanan önümüzdeki 12 ay için hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 8,5 düşüş gösterdi ve 63,9 seviyesine geriledi.

Nisan ayı baz alınarak açıklanan ve önümüzdeki 12 ay için genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 7,2 düşüş gösterdi ve 67,3 seviyesine geriledi. Aynı şekilde önümüzdeki 12 ay için dayanıklı tüketim malı harcama yapma düşüncesi endeksi ise yüzde 4,9 düşüş gösterdi ve 88,8 seviyesine geriledi.

Exit mobile version