Editörün SeçtikleriEkonomi

Tüm bankalarda yeni dönem başladı! Bunu yapmak zorundasınız: Devrim yapıldı

Merkez Bankası, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için önemli bir düzenlemeye giderek mevduat ve katılım sistemi (YUVAM) hesapları açma sürecini yeniden şekillendirdiği belirtilerek yeni düzenlemeler kapsamında, YUVAM hesabı açmak isteyenlerin belirli belgeleri temin etmeleri zorunlu hale getirildiği bu belgeyi almayanların hesap açamayacağı ifade edildi.

BU BELGE ZORUNLU OLDU

Yeni düzenlemelerle birlikte, YUVAM hesapları sadece yurt dışından transfer yoluyla veya yurt dışından getirilen efektif paralarla açılabileceği belirtilerek hesap açma sürecinde, bu transferlerin ya da getirilen paranın kaynağını doğrulayan belgelerin sunulması gerekeceği belge eksikliği durumunda, hesap açma işlemi gerçekleştirilemeyeceği vurgulandı.

BÜYÜME SINIRI DEĞİŞMEDİ

Yeni düzenlemeler kapsamında, yabancı para kredileri için belirlenen aylık büyüme sınırı yüzde 2’den yüzde 1,5’e düşürüldüğü de ifade edilerek bunun yanı sıra Türk Lirası cinsinden krediler için büyüme sınırı ise değişmeden kaldığı bildirildi.

POLİTİKA FAİZİNİN YÜZDE 70’İNE ÇEKİLECEK

YUVAM hesaplarına yönelik diğer önemli düzenlemeler arasında, faiz oranı alt sınırının politika faizinin yüzde 70’ine çekileceği bildirilerek vadeye bağlı ilave getiri oranlarının düşürülmesi de bu düzenlemeler arasında bulunduğu da aktarıldı. Ayrıca  yurt dışında hesap açma şartlarında yapılan değişiklikler, uluslararası finansal düzenlemelere uyum sağlama amacı taşıdığı da paylaşıldı.