Tüm çalışanları ilgilendiriyor: Corona virüsü aşısı zorunlu olacak mı?
Türkiye’ye corona virüsü aşıları gelmeye başladı. Aşının zorunlu olacağı iddialarına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yanıt vermiş ve aşının zorunlu olmayacağını söylemişti. Peki, işverenler çalışanlarını aşı olmaya zorlayabilirler mi? İş Hukuku’na göre, işverenin işçisini aşı olmaya zorlayabilmesi için 4 şartın sağlanması gerekiyor.
Corona virüsü salgını nedeniyle bir çok sektör zor zamanlar geçirirken, çalışanların aşı olması konusunda tartışmalar devam ediyor. Pek çok kişi işyerlerinde aşının zorunlu olup olmayacağını merak ediyor.
Akşam’ın haberine göre, İşverenlerin çalışandan aşı olmasını istemesi için 4 şartı sağlaması gerekiyor.
Aşı için şartlar:
Aşının güvenilirliğinin kanıtlanmış olması gerekir.
İşçinin aşı olmamayı gerektirecek sağlık sorunu ya da kronik rahatsızlığı olmamalı.
İşverenin işçiye aşıyı temin etmesi şart
İşyerinde üretim veya hizmetin devamı için aşının gerektiğinin ortaya konulması
Şartların sağlandığı iş yerinde işçi aşı olmayı red ederse konu yargıya taşınır. Yargı bu ve buna ilave diğer kriterlere göre işçinin durumunu değerlendirerek feshin geçerli olup olmadığını karara bağlar. Bu kararla feshin geçerli bir fesih olarak değerlendirilmesi halinde işverenin işçiye kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemesi gerekir. Mahkeme feshi geçerli bulmaz ve işçiyi işe iade ederse bu durumda işçi kıdem ve ihbar tazminatlarının yanında boşta geçen süre ücretine de hak kazanır.
Türkiye’de aşılama programı:
Türkiye’de aşılama 4 aşamada gerçekleştirecek. “Bu önceliklere göre aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planlanmaktadır. İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacaktır. Bu kapsamda açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ifadeleri kullanmıştı:
İkinci aşamada, toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır.
Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır. Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır.