Tüm dünya bu karara kilitlendi: Altın ve dolar yön bulacak!

Merkez bankaları sıkılaşma politikalarını devam ettirirken tüm dünyanın gözü kulağı bu akşam saat 21.00’de ABD’den gelecek Fed faiz kararına odaklandı. Fed’in faizleri 50 baz puan artırmasına kesin olarak bakılırken bu kararın küresel piyasaları büyük ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Piyasaların yakından takip ettiği karara ilişkin gelecek mesajları ve olası senaryoları değerlendiren Finans Uzmanı Murat Özsoy da faiz artırım ihtimalinin şu an piyasalarda fiyatlandırma yarattığını söyledi. Özsoy, “Mayıs ayındaki toplantıda faiz artışının ötesinde asıl merak edilen başka konular var. Nedir diye baktığımızda karşımıza şunlar çıkıyor: Basın açıklama metninin içeriği ve Haziran ayı ile başlayacak yılın geri kalan sürecinde toplamda kaç baz puanlık bir artışının olacağının yanıtlarını alabilmek” açıklamasını yaptı.

FED POLİTİKASININ ETKİLERİ ÖNEMLİ

“Fed politikasının etkilerinin ne anlama geldiğini iyi anlamamız lazım” ifadelerini kullanan Özsoy, “Genel itibariyle küresel piyasalarda merakla beklenen ve ülkemizin makro ekonomik gündemini de meşgul eden bu konu, şüphesiz tepeden tırnağa tüm ekonomik aktörleri etkileyecek. Ülke ekonomilerinden başlayarak büyük sanayi gruplarına kadar, oradan orta ve küçük boy işletmelerden, ücretli çalışanlara ve hane halkına kadar uzanan bir zincirde aslında bu sıkı para politika seti her açıdan etkili olacak” dedi.

ALTIN ALACAKLARA ÖNEMLİ UYARI

Özsoy, altın alım satımı yapacaklar için de “Çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararı öncesinde pazartesi ve salı günü küresel makro veri ajandasında emtia piyasalarında oynaklık yaratabilecek önemli bir veri yer almıyor. Eğer özelikle Rusya – Ukrayna arasındaki savaştan ya da başka beklenmedik bir haber akışı kaynaklı gelişme olmaz ise, ons Altın ve petrol fiyatlarında sert hareketler beklemiyorum. Fed faiz kararı sonrasında, eğer Powell enflasyonu düşürmek konusunda ikna edici bir konuşma yaparsa faiz artışının da etkisiyle ons altında önemli geri çekilmeler söz konusu olabilir. Bunun haricindeki senaryolar için ise şimdiden öngörüde bulunmadan izleyici olmak lazım” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version