Koronavirüs pandemisi henüz tam anlamıyla bitmeden dünya küresel bir maymun çiçeği virüsü salgını endişesine girdi. Şimdiye dek 21 ülkede görülen virüsün Türkiye’de olup olmadığı merak edilirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan flaş açıklamalar geldi.
Maymun çiçeği virüsünün oluşturduğu hastalık ile ilgili bilgi veren Bakan Koca şu ifadeleri kullandı:
“Bizde maymun çiçeği vakası görülmedi. Olduğunda açıklarız. Gereksiz bir tedirginlik oluşmamalı. Çiçek aşısının etkinliğinin yüzde 80-85 olduğunu biliyoruz. Hastalığın bir pandemi sebebi olacağına inanmıyorum.”
MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), sırt ağrısı, kas ağrıları ve şiddetli halsizlik ile karakterize invazyon dönemi 0-5 gün arasında sürer. Lenfadenopati, başlangıçta benzer görünebilen diğer hastalıklarla (suçiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında maymun çiçeği virüsü vakasının ayırt edici bir özelliğidir.
Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Döküntü, gövdeden ziyade yüz ve ekstremitelerde daha konsantre olma eğilimindedir. Döküntüler genelde yüzde başlayıp (vakaların %95’inde) ve avuç içlerini ve ayak tabanlarını (vakaların %75’inde) etkiler. Ayrıca oral mukozalar (vakaların %70’inde), genital bölge (%30) ve konjonktiva ile birlikte kornea da (%20) etkilenir. Döküntü, ardışık olarak maküllerden (düz tabanlı lezyonlar) papüllere (hafifçe kabarık sert lezyonlar), veziküllere (berrak sıvı ile dolu lezyonlar), püstüllere (sarımsı sıvı ile dolu lezyonlar) ve kuruyup dökülen kabuklara doğru değişiklik gösterir.