DünyaGenelGündem

Tüm dünyanın başı hava kirliliği ile dertte!

Daha yaşanabilir ve sağlıklı bir dünya için kaynaklarımızın temiz kalması gerekmekte. Ancak tüm dünyada etkisini gösteren hava, su ve toprak kirliliği yaşamımızı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Hava kirliliği, havadaki zararlı maddelerin oranının artmasıyla oluşmaktadır. Bu zararlı maddelerin artışı canlıların yaşamını etkileme potansiyeline sahiptir. Zamanında müdahale edilemeyen hava kirliliği durumlarında canlıların yaşam alanında ciddi kısıtlama görülebilir.

Hava kirliliği, nüfusun artması, kentlerin büyümesi, endüstrinin gelişmesiyle beraber yaşam üzerinde de etkilerini arttırıyor.  Özellikle şehir merkezlerindeki enerji tüketimi, fosil yakıt kullanımı ve motorlu taşıtların yaygınlaşması hava kalitesinde bozulmalara sebep oluyor.

Hastalıklara sebep oluyor

Hava kirliliğinin insanlar üzerinde sebep olduğu hastalıklardan en bilinenleri alerji, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve kanserdir. Hava kirliliğinin yarattığı olumsuz sonuçlardan en çok etkilenenler ise 5 yaş altı çocuklar, kronik hastalar ve yaşlılar olarak biliniyor.

Dünya’da hava kirliliğinin en yüksek olduğu şehirler

IQAir sayfasının paylaştığı 2022 yılı küresel sonuçlarına göre; dünyada hava kirliliğinin en fazla olduğu yer Pakistan’ın Lahor kentiyken, onu Çin’in Hotan şehri takip ediyor. Kirlilikte 3’üncü sırada ise yine Hindistan’dan Bhiwadi şehri bulunuyor.

IQAir sayfasının paylaştığı 2022 sonuçları

Bireysel önlemler ne olabilir?

Hava kirliliğinin engellemesinin önünde en büyük destekleyiciler ulus devletlerdir. Ulus devletlerin küresel sorunları çözmesi için kolektif çözümler bulunarak uygulanmalı ve ekolojik dengenin bozulmasının önüne geçilmelidir.

Ancak yetkililer bireysel olarak da çeşitli önlemler alınabileceğini açıklıyor. İşte o önlemlerden bazıları;

  1. Toplu taşıma kullanmak: Son zamanlarda çok sayıda insan toplu taşıma yerine özel aracıyla seyahat etmeyi tercih ediyor. Ancak toplu taşıma kullanarak bireysel egzoz emisyonunuzu düşürebilirsiniz.
  2. Temizlik ürünleri: Evlerde kullanılan temizlik malzemelerinin daha az kimyasal içeren formları ya da hiç kimyasal içermeyen temizlik ürünleri kullanılabilir.
  3. Yeşil alanlar arttırılmalı.
  4. Orman yangınlarına karşı daha dikkatli olunmalı ve yeşil alanlar korunmalı.

Kaynak: IQAir