Ekonomi

Tüm işsizlere Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında 3 bin TL Nakit Desteği açıklaması

Pandemiden dolayı işsizlere, emeklilere, kredi borcu olan çiftçilere, kısmi ve tamamen kapanan iş yerlerine kira desteği ve bankalara olan borçlarından dolayı vatandaşın banka kredi faizlerininin silinmesi konusunu meclis gündemine getiren Siirt Milletvekili MERAL DANIŞ BEŞTAŞ, tüm işsizlere Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında 3 bin TL Nakit Desteği verilmesi gerektiğini belirtti. Pandemi yardımı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

”Bir kere, tüm işsizlere nisan, mayıs, haziran aylarında 3 bin TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır. Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine 50 bin TL’ye kadar olan borçları silinmelidir. Emekli maaşları en az 3 bin TL yapılmalıdır. Faaliyetleri durdurulan ve kısıtlanan esnafa salgın süresince aylık 5 bin TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır. Bankalara olan kredi kartı ve diğer kredi borçları, faizsiz şekilde, 30 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenmelidir. Tüm kira ödemeleri 30 Haziran 2021 tarihine kadar dondurulmalıdır. Elektrik, doğal gaz, su, telefon ve internetin ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz hâle getirilmesi elzemdir. 2021 yılı boyunca işten çıkarmaların yasaklanması yine zaruridir ve kısa çalışma ödeneğinin süresinin de 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılması gerekiyor. “Güvencesiz kapanmaya hayır, güvenceli yaşam hemen şimdi.” diyoruz” dedi.

Türkiye’nin en çok merak ettiği konu, pandemi yasakları ve kapanma döneminde neler olacak? 26 Nisanda gerçekleşen Bakanlar Kurul toplantısından sonra aslında herkes nefesini tutmuş, 19.00’da yapılacak açıklamada hani ne diyecek Cumhurbaşkanı ya da AK PARTİ Genel Başkanı diye merak ediyordu, nitekim sonrasında kapanma açıklandı. Fakat işçi, işsiz, esnaf, bütün yurttaşlar aslında AKP’nin etrafında bulunanlar hariç herkes ne bekliyordu televizyon önünde? Tam kapanma kararının çeşitli güvencelerle açıklanacağını bekliyordu. Ancak, maalesef, bu kapanma kararında da yurttaşlara hiçbir güvence verilmedi. Yani, emekçiler sermayedarları zengin etmek için, aç kalmamak uğruna çalışmaya yine devam edecek. Tam kapanmayla birlikte tam sömürü düzeni hayata geçmiş olacak. Eğitim yok, sağlık yok, herkes evine kapanacak. Peki, evinde kapalı kalanlar, halk ne yeyip ne içecek? Gerçekten bunu bizim sağlamamız gerekiyor. Esnaf, lokantacı, kuaför ve diğer çalışanlar dükkanlarını kapatıp açlığa mahkûm edilecek. Aslında iktidar tam kapanma kararına rağmen tek bir güvence bile vermeyerek siyasi ve iktisadi iflas durumunu ilan etmiştir.

Evet, Ramazan Bayramı’nı da kapsıyor bu kapanma ve işçiler, esnaflar, işsizler tam anlamıyla bir kara bayram yaşayacaklar. İktidar, ülke tarihinde ilk defa insanları evlerine bayramlık elbise, şeker ve tatlı alamayacak, götüremeyecek durumda bırakmıştır. Ekonomik kriz derinleşmiş, insanların borçları katlanmış, iş ve aş yoksulluğu nedeniyle maalesef intiharlar artmıştır ve hâlâ devam ediyor. İnsanlar 2 seçenekle baş başa; ya coronadan ölecekler ya açlıktan ölecekler ve âdeta açlıktan ölme durumu dayatılmıştır. Her türlü maddi fırsatı kime veriyor iktidar? Yandaşlarına veriyor ve emekçilerin alın teri de maalesef kaynak hâline getiriliyor. Öte yandan yandaş olmayan işyerlerini iflasa sürükleyerek aleni bir sermaye aktarımını da ihmal etmiyor.